Svenske Wallenberg erklæret død efter 72 år

Raoul Wallenberg, der reddede tusindvis af ungarske jøder under 2. Verdenskrig, er efter ønske fra familien erklæret død.

93-årige Nina Lagergren viser et billede af halvbroren Raoul Wallenberg, som efter familiens ønske i går blev erklæret død efter 72 år. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Den svenske diplomat Raoul Wallenberg, der udstedte svenske papirer til flere tusinde jøder i Ungarn i løbet af 2. Verdenskrig, er erklæret død af de svenske myndigheder. Det sker 72 år efter, at han forsvandt.

Liget er aldrig fundet, og det er stadig ikke klart, hvad der skete, da han blev indkaldt til afhøring i Sovetunionen, skriver TT.

De svenske papirer betød, at jøderne kunne flygte fra det nazi-besatte Ungarn og undgå at ende livet i en koncentrationslejr.

Få måneder inden krigens afslutning invaderede Sovjetunionen den ungarske hovedstad, Budapest, og kaldte den svenske diplomat til hovedkvarteret i januar 1945.

Ingen dokumenter viser, hvornår Wallenberg døde, og der har været flere rygter om, at han er set i det sovjetiske fængselssystem langt op i 1980'erne.

- Den officielle dødsdato er sat til 31. juli 1952, siger Pia Gustafsson fra de svenske skattemyndigheder.

Ifølge de officielle russiske meldinger døde Wallenberg i et fængsel i Moskva i 1947.

Beslutningen om at erklære Raoul Wallenberg for død er taget, efter at hans familie har bedt om at få et dødsattest fra den svenske stat.

Mindesmærker for Wallenbergs heltedåd findes overalt i verden - også i Moskva.

/ritzau/