Svenskerne vil forbyde uregistrerede taletidskort

Sverige ser ud til at ville sætte en stopper for den type taletidskort, der kan ikke kan spores i forbindelse med kriminalitet.

Ifølge politiet udnytter kriminelle, at der ikke bliver krævet nogen form registrering eller forevisning af id-papirer, når der skal købes et taletidskort. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Sverige bør forbyde uregistrerede taletidskort til mobiltelefoner, ligesom flere andre europæiske lande har gjort, foreslår det svenske parti Socialdemokraterne.

Ifølge det svenske politi udnytter kriminelle, at der ikke bliver krævet nogen form registrering eller forevisning af id-papirer, når der skal købes et taletidskort. Og det er netop de kriminelles udnyttelse af taletidskortet, som Socialdemokratiet vil gøre op med med lovforslaget.

- Det vil gøre det mere vanskeligt at bedrive kriminelle aktiviteter, og det vil gøre det lettere for politiet og sikkerhedstjenesten at opklare alvorlig kriminalitet og terrorisme, siger Socialdemokraternes gruppeordfører, Anders Ygeman, til SVT.

Partiet vil ikke direkte forbyde taletidskortene, men indføre en registrering af dem. Det vil betyde, at en køber af et taletidskort skal opgive sine personoplysninger, ligesom når man køber et mobilabonnement. For at registrerings-påbuddet ikke kan omgås, skal det samtidig forbydes at udbyde roaming til udenlandske taletidskort.

Forbud i flere lande

Forslaget kommer, efter at politiet er kommet frem til, at taletidskort er blevet anvendt af kriminelle.

- For eksempel blev de anvendt ved skyderiet og mordet ved Vårväderstorget i Gøteborg og ved de meget alvorlige terrorangreb i Frankrig, siger Anders Ygeman.

Både i Norge, Tyskland, Belgien, Spanien, Italien og Frankrig og Grækenland er der allerede blevet indført forbud mod de uregistrerede taletidskort. For at forbuddet kan indføres i Sverige kræver det et politisk flertal, og det flertal tegner sig allerede, da Moderaterna er positivt indstillet overfor det.

- Vi moderater forbereder lige præcis sådan et forslag lige nu, siger Tomas Tobé, retsordfører for Moderaterne, til SVT.

Danmark afventer undersøgelse

I Danmark har forundersøgelserne til et lignende forbud været på tegnebrættet i mere end 10 år, efter at den britiske hovedstad blev ramt af et terrorangreb i 2005. Dengang frarådede en arbejdsgruppe under Justitsministeriet og det daværende Videnskabsministerium om den slags registrering, fordi det ville være for svært at håndhæve.

Men da København blev ramt af terrorangrebet i København i februar 2015 kom taletidskortene igen på den politiske dagsorden, og Justitsministeriet har indledt en undersøgelse for at finde argumenter for og imod at indføre registrering af kortene. Men også den undersøgelse er tilsyneladende gået i stå, siger Preben Bang Henriksen, retsordfører for Venstre.

Og det vækker harme hos Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, der gerne ser, at der bliver indført registrering af kortene i Danmark:

- Justitsministeriet skal lægge en model på bordet, der sørger for, at kortene kan registreres. Hvis de ikke kan komme frem til det, må vi se på et forbud, siger hun.

Også Preben Bang Henriksen vil gerne videre i processen, men afventer konklusionerne fra Justitsministeriet.

- Jeg ved fra rigtig mange af de straffesager, jeg har med at gøre, at kriminelle benytter taletidskort. Det taler for et forbud. På den anden side kan der være ting, der taler for et hensyn, for eksempel turister og folk, der helt legalt har behov for et taletidskort. Jeg vil gerne have den afvejning færdig, før vi i Venstre træffer en beslutning, siger han.

Facebook
Twitter