Svenskerne vil genindføre værnepligten

Sikkerhedssituationen er forværret, og forsvaret har besvær med at skaffe tilstrækkeligt med frivillige soldater, skriver svenske medier.

Mindst 4.000 skal gennemføre værnepligten i 2018. Den svenske forsvarsminister håber dog, at langt de fleste støvler kan udfyldes af frivillige, der brænder for forsvaret. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Den har ikke været i spil siden 2010, men ifølge svenske medier vender værnepligten nu tilbage i Sverige.

SVT og Sveriges Radio rapporterer, at regeringen i dag vil beslutte, at såvel mænd som kvinder skal ind i værnepligten. Det skyldes, at sikkerhedssituationen er forværret, og at forsvaret har besvær med at skaffe tilstrækkeligt med frivillige soldater.

- Skal vi have tilstrækkelige forsvarsenheder, så skal det frivillige system suppleres med værnepligt, siger den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, til SVT.

Snart vil mænd og kvinder, der er født i 1999 og 2000 få besked om, hvad beslutningen betyder for dem.

13.000 skal indkaldes, og det tal dækker både over værnepligtige og frivillige. Af dem skal 4.000 gennemføre grunduddannelsen årligt, men en rapport fra 2016 viste, at man i gennemsnit kun har rekrutteret 1.502 personer årligt.

Forsvarsminister Peter Hulqvist håber dog, at langt de fleste pladser kan udfyldes ved frivillighed og tror ikke personligt, at mange unge vil blive påvirket eller vælge at blive militærnægtere.

Håber på flere kvinder i forsvaret

Peter Hulqvist håber, at en sidegevinst ved den fornyede værnepligt bliver flere kvinder i hæren, siger han til Sveriges Radio.

- Jeg synes, det er godt, hvis der er både mænd og kvinder på arbejdspladsen, både civilt og militært og der er et godt mix. Jeg tror, det fører til en bedre atmosfære og højere effektivitet og bedre refleksion i hele samfundet.

Antallet kan dog justeres, hvis sikkerhedssituationen forværres, og det kan finansieres. Beregninger viser, at 1.000 ekstra soldater vil koster 600 svenske millioner kroner.

Efter 109 år med generel mønstring blev det afskaffet i 2010.

Beslutningen om at genindføre værnepligten behøver ikke et flertal i det svenske parlament, Riksdagen, for da værnepligten blev afskaffet, blev den rent teknisk kun suspenderet. Regeringen kan derfor selv beslutte igen at indkalde til session.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk