Svenskerne vil til Danmark: 'Tosset, at folk fra hele Sverige ikke må'

Kun nogle svenskere er fra i morgen velkomne i Danmark, og det kræver en negativ coronatest.

På den svenske side af Øresund er der også blevet udstukket rejsevejledninger, og ifølge dem frarådes besøg til Danmark. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Der er blandede holdninger til Danmarks nye rejsevejledninger hos vores naboer i Sverige.

For nu er det ikke længere kun svenskere, der skal arbejde i Danmark, der kan komme ind. Det kan svenskere bosat bestemte steder i landet nemlig også.

- Jeg er glad for, at jeg kan komme til Danmark, og jeg er ikke bange for, at jeg tager smitte med mig, lyder det fra Mathias Tørnqvist fra Malmø.

Mathias Tørnqvist har ikke noget imod, at han skal coronatestet, før han kan besøge Danmark. (Foto: (C) DR Nyheder)

Men det er altså langt fra alle svenskere, der fra i morgen kan tage på tur til Danmark.

De er faktisk kun velkomne, hvis de er bosat i Skåne, Halland, Blekinge eller Västerbotten og kan dokumentere, at de er testet negativ for Covid-19 i løbet af de sidste 72 timer.

Vi har ikke kapacitet til at teste, som Danmark kræver, siger Natasha Khorarsini. (Foto: (C) DR Nyheder)

- På en måde er det tosset, at folk fra hele Sverige ikke må tage til Danmark. Vi er så vant til, at Danmark er en del af os, og at vi er en del af Danmark, så det giver os ret mange problemer, og vi synes, det er meget ærgerligt, siger Natasha Khorarsini.

Hun mener, at kravet om test er hårdt.

- Vi har slet ikke kapacitet her til at få gennemført test på den måde, som Danmark kræver. Vi kan gå til private testcentre, men dem er der ikke så mange af. Så det giver mange problemer for os almindelige mennesker, siger hun.

' Vi har set en diskrimination mod os '

For Isaac Graby er det helt uforståeligt, at Danmark så længe har nægtet Skåne-indbyggere at komme på besøg, og han glæder sig over de ændrede danske regler.

Det er irriterende for os, lyder det fra Isaac Graby om de danske regler for svensk besøg. (Foto: (C) DR Nyheder)

- Jeg arbejder i Danmark, så jeg har hele tiden kunnet komme ind, men derudover synes jeg, vi har set en diskrimination af os. Vi har ikke et særlig højt dødstal her, siger han.

Han forstår dog godt, at indbyggere fra Stockholm stadig ikke kan smutte på for eksempel ferie eller forlænget weekend i Danmark.

- Stockholm har haft mange problemer og har det stadig. Jeg har mange fætre og kusiner, som bor i Stockholm, som har haft corona. De siger alle sammen: "Næsten alle jeg kender, har haft corona", siger Isaac Graby.

De nye danske rejsevejledninger baserer sig blandt andet på antallet af smittede, som skal ligge på under 20 smittede pr. 100.000.

Grafikken viser, hvor mange der er konstateret smittet med Covid-19 pr. 100.000 i de svenske regioner.

Fra i morgen kan danskere med god samvittighed rejse til det meste af Europa, men i Sverige er det kun den nordlige region Västerbotten, som vi ikke frarådes at besøge.

Det offentliggjorde Udenrigsministeriet i går.

Udover Sverige frarådes det stadig, at danskere rejser til Rumænien, Portugal, Storbritannien, Irland og Malta. Det skyldes smittetrykket i landene, lokale indrejserestriktioner eller betydelige karantænekrav, skriver Udenrigsministeriet.

Sverige fraråder rejser til Danmark

På den svenske side af Øresund er der også blevet udstukket rejsevejledninger, og ifølge dem frarådes besøg til Danmark. En vejledning, som foreløbigt er gældende frem til den 15. juli.

- Vejledningen gælder for alle svenskere lige nu, siger Catarina Axelsson, der er pressesekretær i det svenske udenrigsministerium ifølge SVT.

- Det er en anbefaling og ikke et rejseforbud. Hvad du vælger at gøre det, er det dit eget ansvar, siger hun.

Anbefalingen skyldes blandt andet, at det kan være vanskeligt at få de svenske forsikringsselskaber til at dække forskellige sager, der måtte opstå på rejse i Danmark.

Svenskere anbefales grundlæggende at holde sig fra lande, hvor de ikke velkomne, fortæller Niels Paarup-Petersen, der er medlem af Riksdagen i Sverige for Centerpartiet.

- Det er ikke for at drille Danmark, men mere ud fra, at hvis man kommer til et land, hvor man egentlig ikke rigtig har lov til at være, så er det heller ikke sikkert, man kan få lov at rejse derfra på en god måde.

- Udenrigsministeriet kan ikke sikre, at man kan hente folk hjem, hvis de for eksempel bliver syge, mens de er på rejse i Danmark. Derfor fraråder man det, siger han.

Sveriges coronastrategi har været meget anderledes end Danmarks.

Bliv klogere på den her:

Facebook
Twitter