Sverige: Borgerlig leder vil danne regering med Kristdemokraterna

Riksdagen skal onsdag stemme om, hvorvidt Ulf Kristersson skal være ny statsminister i Sverige.

Ulf Kristersson kan være Sverige næste statsminister efter en afstemning på onsdag klokken 9. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Den borgerlige statsministerkandidat i Sverige, Ulf Kristersson, får sin anden chance for at danne en regering. Det oplyser formanden for Riksdagen - den såkaldte talmann - Andreas Norlén mandag.

På et fælles pressemøde annoncerer Norlén, at han formelt nominerer Ulf Kristersson som regeringsleder.

Både Kristersson, der er leder af det borgerlige parti Moderaterna, og den nuværende statsminister Stefan Löfven har tidligere fået chancen for at sondere mulighederne for at danne en regering.

Ingen af dem har kunnet finde et flertal bag sig.

Denne gang går Andreas Norlén mere direkte til værks. Han har bedt Kristersson oplyse, hvilke partier han vil have med i en regering. Derefter sender han forslaget om en regering ledet af Kristersson direkte til afstemning i Riksdagen.

Ulf Kristersson har oplyst, at han ønsker at danne regering med Kristdemokraterna. Riksdagen skal stemme om den konstellation onsdag klokken ni.

Her behøver den foreslåede regering ikke at have et flertal med sig. Der må bare ikke være et flertal imod den.

  • Fakta: Politisk dødvande i Sverige

  • Valget i Sverige 9. september endte med, at Socialdemokraterna blev det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.

  • Ingen af blokkene fik parlamentarisk flertal, og ingen af partierne vil samarbejde med Sverigedemokraterna.

  • 2. oktober fik Moderaternas leder, Ulf Kristersson, to uger til at finde et regeringsalternativ, som kunne få Riksdagens tilslutning.

  • Det lykkedes ikke Kristersson, og mandag 15. oktober gik opdraget videre til Socialdemokraternas leder og fungerende statsminister, Stefan Löfven.

  • Löfven fik frist til mandag 29. oktober, men måtte også kaste håndklædet i ringen og opgive at danne regering.

  • 5. november besluttede talmannen, at Moderaternas leder igen skulle forsøge at danne regering.

  • Lå et fælles pressemøde 12. november oplyser talmannen, Andreas Norlén, og Ulf Kristersson, at Norlén har nomineret en regering med Moderaterna og Kristdemokraterna til Riksdagen.

  • Onsdag den 14. november skal Riksdagen således stemme om, hvorvidt Kristersson skal være Sveriges nye statsminister

/ritzau/

Facebook
Twitter