Sverige dropper voldtægtssag mod Julian Assange

WikiLeaks-stifteren blev i august 2010 mistænkt for voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder.

Wikileaks-stifteren Julian Assange har været i søgelyset for voldtægt. (Foto: POOL New © Scanpix)

Sverige har droppet en voldtægtssag mod den 48-årige, australske WikiLeaks-stifter, Julian Assange.

Det siger den svenske anklagemyndighed på et tv-transmitteret pressemøde.

Assange blev i august 2010 beskyldt for at stå bag voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder. Anklagerne om overgreb faldt i 2015 for forældelsesfristen, mens anklagen om voldtægt fortsat gjaldt frem til 2020.

Alligevel vælger anklagemyndigheden nu at droppe sagen.

- Jeg har indkaldt til det her pressemøde for at informere om min beslutning om at lægge efterforskningen ned i den såkaldte Assange-sag, siger chefanklager Eva-Marie Persson på pressemødet tirsdag eftermiddag.

- Vi har efterforsket sagen så godt som muligt, men beviserne er ikke stærke nok til en tiltale, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

Søgte asyl på Ecuadors ambassade

En domstol i London besluttede i februar 2011, at Assange kunne udleveres til Sverige i forbindelse med anklagerne.

Inden det nåede så langt, gik Assange dog ind på Ecuadors ambassade i London og søgte politisk asyl. Det fik han, og her sad han indtil 11. april 2019, hvor han blev anholdt efter krav om udlevering fra USA.

Assange er i de amerikanske myndighedernes søgelys som følge af en lang række fortrolige dokumenter og video, der er offentliggjort af WikiLeaks.

(Arkivfoto) Julian Assange dukkede til tider op og talte til pressen, mens han havde asyl på Ecuadors ambassade i London. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

I 2010 offentliggjorde WikiLeaks blandt andet en video fra Irak-krigen, der viser irakiske civile og journalister blive beskudt fra en helikopter. Videoen var fra juli 2007 og skabte stor debat internationalt.

Senere offentliggjorde WikiLeaks omkring 90.000 hemmelige amerikanske dokumenter - primært fra krigen i Afghanistan. Disse dokumenter stammede fra soldaten Chelsea Manning, som dengang hed Bradley Manning.

Assange er i USA tiltalt for sammensværgelse ved at hjælpe Manning med på ulovlig vis at få adgang til fortrolige dokumenter fra regeringscomputere.

Assange sidder lige nu fængslet i London. /ritzau/

BLÅ BOG:

  • Julian Paul Assange er født den 3. juli 1971 i Australien.

  • Aktiv som hacker i slutningen af 1980'erne og bryder blandt andet ind i Nasa og Pentagons systemer. Modtager i 1992 en dom for hacking.

  • I 2006 er han med til at grundlægge hjemmesiden WikiLeaks, der har til formål at offentliggøre hemmeligt materiale i offentlighedens interesse. Assange er talsmand og chefredaktør.

  • WikiLeaks bliver for alvor kendt i 2010 med offentliggørelsen af en video af et amerikansk helikopterangreb på journalister og andre civile i Irak. USA vil retsforfølge Julian Assange.

  • I efteråret 2010 anklages Julian Assange for overgreb mod to svenske kvinder. Sverige kræver ham udleveret fra Storbritannien, hvor han bliver anholdt og senere løsladt mod kaution.

  • Fra 2012 til 2019 er han i asyl på Ecuadors ambassade i London for at undgå udlevering. Den svenske sag lukkes i mellemtiden.

  • I april 2019 ophører asylet. Han anholdes og idømmes et års fængsel for brud på de britiske regler om kaution.

  • Maj 2019 genåbner den svenske sag.

  • November 2019 vælger den svenske anklagemyndighed at droppe sagen.

  • Kilder: TT, NTB, AFP, Reuters.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at Julian Assange i 2010 blev sigtet for voldtægt og overgreb. Dette er ændret i artiklen, da han ikke har været sigtet.