Sverige efter FN-kritik: Assange tog selv hen på ambassaden

Erklæring: Sverige har ingen kontrol over Assanges beslutning om at blive på Ecuadors ambassade.

Julian Assange har været på Ecuadors ambassade siden 2012, hvor dette billede er fra. (Foto: OLIVIA HARRIS © Scanpix)

Sveriges regering afviser fuldstændigt kritik fra FN-panelet UNWGAD og siger, at Julian Assange valgte frivilligt at søge ind på ambassade i London i 2012.

- De svenske myndigheder har ingen kontrol over hans beslutning om at blive på Ecuadors ambassade. Det har stået Assange frit for at forlade ambassaden på et hvilket som helst tidspunkt, hedder det i en erklæring fra den svenske regering.

Den britiske premierminister, David Cameron, sagde torsdag, at hvis Assange forlader Equadors ambassade i London, vil han blive anholdt.

Camerons talsmand understreger samtidig, at enhver beslutning fra FN-panelet ikke er juridisk bindende, og at arrestordren mod Assange vil blive fulgt.

FN-panelet skriver erklæring, at det mener, at Julian Assange er blevet frihedsberøvet ulovligt på Ecuadors ambassade i London, hvor han har været siden 2012.

FN-panelet opfordrer nu både briterne og svenskerne til at lade Assange gå frit rundt.

Senere i dag er der pressemøde med Assanges advokater, men det er uvist, om hovedpersonen også vi dukke op.

Sagen kort

  • Australske Julian Assange har siden 2012 opholdt sig på ambassaden for at undgå at blive anholdt af britisk politi og udleveret til Sverige, hvor han siden 2010 har været anklaget for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder.

  • Assange frygter, at han i sidste ende vil blive udleveret til USA, hvis han efterkommer svensk politis ønske og møder op til afhøring i Stockholm.

  • I USA risikerer han at blive stillet for retten og dømt for WikiLeaks' afsløringer af tusindvis af hemmelige dokumenter blandt andet om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan.

  • I december underskrev Ecuador og Sverige en juridisk aftale, som gør det muligt for Sverige at afhøre WikiLeaks-stifteren på ambassaden i London. Det skete efter et halvt års forhandlinger.

/DR Nyheder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk