Sverige er Nordens mest populære land

Sverige er suveræn vinder i en nordisk undersøgelse om, hvor man vil bo, hvis man skulle flytte til et andet nordisk land. Sverige er danskernes nordiske yndlingsland. Men vi har stadig mange fordomme og myter om Sverige og svenskerne.

Der er så mange myter om Sverige og svenskerne, mener Palle Ørbæk, der har boet i Sverige i 30 år.

Forbud, kontrol og knækbrød - det er nogle få af de etiketter vi danskere klistrer på Sverige. Men fordommenes fernis er tynd. Sverige er det populæreste land i Norden. Også i Danmark. Vi er åbenbart skabssvenskere.

I Danmark ville 51 procent flytte til Sverige, hvis de skulle finde et andet nordisk land at bo i. Sverige er mest populær i København, hvor 65 procent ville vælge Sverige, hvis man skulle bo i et andet land.

Sverige er mindst populær i Nordjylland, hvor "kun" 37 procent foretrækker Sverige.

"Sverige er fantastisk" var engang det svenske turistkontors slogan. Og noget tyder på, at der er noget om snakken.

Myter og meningerPalle Ørbæk er arbejdsmediciner og direktør for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark.

Han er født og uddannet i Danmark, men han har boet i Sverige i over 30 år. I dag bor han i Malmø med sin familie og arbejder i København.

- Sverige er et enestående land. Sverige har alt og i hvert fald ikke noget, jeg kunne tænke mig at flytte fra. Landet har givet og giver mig alle muligheder. Det er et gennem demokratisk og åbent land. De svenske myndigheder har et højt service niveau. Her bliver man ikke afvist eller fejet af på samme måde som Danmark.

Svenskerne har ellers ry for at være bureaukratiske?

- Ja, men de danske meninger om svenskerne er myter. Sverige er ubureaukratisk. Borgerne bliver ordentligt betjent og får ordentlig besked. Jeg arbejder selv i den offentlige sektor i Danmark, så jeg ved, hvad jeg taler om. I Danmark kan de offentlige myndigheder finde på at henvise til hjemmesiden, hvis man har et spørgsmål. Det gør man ikke i Sverige. Her får man ikke alene besked, men får også oplyst sine rettigheder, så man føler sig i trygge hænder.

Forbudssverige

Danskerne har i mange år kaldt Sverige for et forbuds- og kortrolsamfund. Det er helt forkert mener Palle Ørbæk.

- Kontrolsamfund? Jeg kan ikke engang finde nogle eksempler på det. Med hensyn til forbud, så synes jeg Danmark er blevet mere restriktivt end Sverige. Her tænker jeg ikke bare på holdningen til indvandrere og flygtninge, men også i hverdagen. Danmark har mindst ligeså mange forbud som Sverige.

Hvordan?

- Bare et lille eksempel. I den provinsby, hvor jeg voksede op, er det forbudt at drikke på torve og pladser. Det skilter man oven i købet med. Det har det været i Sverige altid, men nu har Danmark endelig erkendt, at det ikke er smart med berusere på bænkene rundt om.

Sverige er en inspirationskilde

- Sverige er på mange punkter et foregangsland. En inspirationskilde for andre lande. Det kan jeg se i mit daglige arbejde. I sundhedssektoren opfatter danskerne svenskerne som et forbillede. Sverige har et godt hospitalsvæsen med hurtige behandlingsgange både når det drejer sig om kræft og kredsløbssygdomme. De har den højeste levealder i Norden.

Er det ikke fordi de lever kedeligt?

- Nej, svenskere lever ikke længere end andre nordboere, fordi de er kedelige. De rejser, fester og rører sig. De morer sig mindst ligeså meget og godt som danskerne. Men fordommene florerer. Der er stadig danskere, der tror man skal have sit pas med, når man vil købe alkohol.

Hvis du skulle flytte til et andet nordisk land?

- Ja, så bliver det vel Danmark.

Hvad med Finland?

- Nej. For det første er der sproget. Og så siger man her i Sverige, at en euforisk finne ligner en deprimeret nordmand.