Sverige fastholder arrestordre på Assange i sexsag

WikiLeaks-stifteren Julian Assange er fortsat efterlyst i Sverige og risikerer anholdelse fremadrettet.

Der er stadig en udestående arrestordre på Julian Assange, fastslår den svenske landsret. (Foto: JOHN STILLWELL © Scanpix)

Landsretten i Sverige har besluttet at opretholde arrestordren mod WikiLeaks-stifter Julian Assange i sagen om flere tilfælde af seksuelle overgreb.

Dermed risikerer han anholdelse, hvis han forlader Ecuadors ambassade i London, hvor han i øjeblikket befinder sig for at undgå udlevering.

I juli besluttede byretten i Stockholm at fastholde sigtelsen, men forsvarerne ankede den beslutning.

Eftersøgt for overgreb mod to kvinder

Torsdag afslog landsretten dog at ophæve byrettens afgørelse, og dermed bliver arrestordren og sigtelsen mod Assange fastholdt.

Den 43-årige Julian Assange har siden 2010 været eftersøgt i Sverige for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder. Han nægter sig skyldig.

I de seneste to år har WikiLeaks-stifteren opholdt sig på Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive udleveret til Sverige.

Vagter døgnet rundt

I august sagde Assange, at han var klar til at forlade ambassaden, men britiske betjente står vagt 24 timer i døgnet foran for at kunne anholde Julian Assange, hvis han træder udenfor. Derfor befinder han sig fortsat på ambassaden.

Den højeste domstol i Storbritannien afgjorde i maj 2012, at Assange skulle udleveres til Sverige, hvorefter han søgte politisk asyl på Ecuadors ambassade.

Julian Assange står som stifter af WikiLeaks bag læk af bunkevis af hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan. Han søgte asyl, da han frygtede, at en udlevering til Sverige senere vil føre til retsforfølgelse i USA.

Australieren siger, at han frygter en udlevering til USA trods amerikanske regeringskilders tidligere udmeldinger i avisen Washington Post om, at han ikke vil blive retsforfulgt for offentliggørelsen af fortrolige amerikanske dokumenter.

/ritzau/NTB

Facebook
Twitter