Sverige forventer at afvise op mod 80.000 asylansøgere

Den svenske regering kalder det en "stor udfordring" og har allerede bedt myndighederne og politiet om at forbedre hjemsendelse af de mange afviste asylansøgere.

Den svenske indenrigsminister Anders Ygeman (th.) erkender, at der skal øgede ressourcer til for at håndtere de mange hjemsendelser af afviste asylansøgere. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Ved slutningen af 2015 havde 163.000 flygtninge søgt asyl i Sverige, og den svenske regering forventer, at op mod halvdelen af dem risikerer at blive sendt retur til deres hjemland.

Det bekræfter den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, over for svt.se.

- Vi har en stor udfordring foran os. Vi bliver nødt til at øge ressourcerne til det, og vi skal have forbedret samarbejdet mellem myndighederne, siger Anders Ygeman til DI.

I Sverige får kun 55 procent af asylansøgere godkendt deres ansøgning, mens de resterende 45 procent får afslag.

Hjemsendelserne kommer til at foregår over et år, og helt op til 200 afviste asylansøgere blive sendt hjem om dagen.

Den svenske regering har derfor både bedt både udlændingestyrelsen, Migrationsverket, og det svenske politi om at foretage de nødvendige forberedelser for at sikre, at asylansøgerne vender tilbage til hjemlandet.

Regeringen vurderer desuden, at der er en betydelig risiko for, at store grupper vil forsvinde og gå under jorden. Derfor bliver der også sat ekstra ressourcer af til grænsekontrol.

- De næste par år bliver politistyrken ved grænserne fordoblet fra de nuværende 1000 medarbejdere, siger Patrik Engström, som er chef for grænsepolitiet.

Regeringen håber på, at koordinere hjemsendelserne med blandt andre Tyskland, og allerede tirsdag skal Anders Ygeman mødes med sin tyske kollega.