Sverige forventer helt op til 140.000 asylansøgere i år

Prognoserne for antallet af kommende svenske asylansøgere er præget af stor usikkerhed, oplyser de svenske migrationsmyndigheder.

Syriske flygtningebørn får sig en lur, mens de venter foran Migrationsverket i Malmø sammen med deres familier i starten af januar i år. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Der kan komme mellem 70.000 og 140.000 asylansøgere til Sverige i løbet af 2016.

Sådan lyder det i en ny prognose fra den svenske udlændingestyrelse, Migrationsverket, som er blevet offentliggjort i dag.

Den seneste prognose fra Migrationsverket, der kom i oktober, var præget af stor usikkerhed, og det samme gør sig gældende med forudsigelserne for 2016, fortæller generaldirektør i Migrationsverket, Anders Danielsson.

- Der er nærmest ikke tale om en prognose længere. Fremtiden kommer helt og holdent an på, hvilke politiske beslutninger, der bliver taget, og hvordan der bliver handlet på EU-niveau og i Sverige, lyder det fra Anders Danielsson i en pressemeddelelse.

Der er ifølge Migrationsverket tre mulige udfald, hvis flygtningestrømmen som forventet fortsætter med uformindsket styrke i det kommende år.

Det høje alternativ, 140.000 asylansøgere hvoraf 27.000 er uledsagede flygtningebørn, er baseret på en tese om, at de ydre grænser i EU, blandt i Tyrkiet, vil holde stand til at starte med, men at de hurtigt vil aftage i effektivitet.

Det lave alternativ, 70.000 hvoraf 12.000 er uledsagede flygtningebørn, gælder, hvis kontrolinstanserne ved Europas ydre grænser har en tydelig effekt året igennem.

Et sidste mellemalternativ på 100.000 asylansøgere hvoraf 18.000 er uledsagede flygtningebørn, er det skøn, som de svenske myndigheder vil bruge i praksis, når de skal sikre, at der er for eksempel boliger nok til de kommende asylansøgere.

Migrationsverket forventer, at omkostningerne i forbindelse med de mange asylansøgere vil stige med 420 millioner svenske kroner frem mod oktober, hvor en ny prognose vil blive fremsat.

I Danmark blev forventningerne til antallet af asylansøgere i 2016 i november måned hævet fra 15.000 til 25.000.