Sverige fraråder rejser til Danmark - men ikke Italien

Sveriges udenrigsministerium åbner nu for rejser til ti europæiske lande.

Lufthavnen uden for den svenske hovedstad har været stille de seneste uger - nu ser det ud til, at travlheden vender tilbage den 30. juni. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Svenskernes sommerferie sydpå er reddet.

Fra den 30. juni kan vores nabofolk rejse til Grækenland, Kroatien, Spanien, Italien, Portugal, Slovenien, Frankrig, Island, Belgien, Schweiz og Luxembourg.

Det oplyste regeringen på en pressekonference i Stockholm her til eftermiddag.

Danmark er til gengæld ikke med på listen.

- Vi fraråder rejser til vores nabolande, også for de der bor i grænseområderne, sagde den svenske udenrigsminister Ann Linde.

Dermed er heller ikke rejser til Norge og Finland en mulighed for svenskerne.

Statsminister: 'Mærkeligt at lukke for svenskere'

Fælles for de ti rejselande på listen er, at de ikke udpeger svenskerne som uvelkomne.

- Anledningen til at hæve rejseforbuddet for disse lande er, at de har besluttet at åbne for rejsende fra Sverige og øvrige EU, sagde den svenske udenrigsminister.

Udenrigsminister Ann Linde på et pressemøde i Stockholm i dag. (Foto: 10040 Anders Wiklund/TT © Scanpix)

Ministeren nævner desuden karantæneregler som årsag til, at Sverige ikke åbner for rejser til Danmark.

Danmark vil netop ikke tage imod svenskere, bortset fra hvis de arbejder på den danske side af Øresund.

Statsminister Stefan Löfven siger i et avisinterview i dag, at han finder det "mærkeligt", at Danmark har lukket for svenskere, selv om København har et højere smitteniveau end Skåne.

Åbne skoler og restauranter

Sverige har været hårdest ramt af coronavirus i Norden. 5.041 har mistet livet, rapporterer svensk tv, SVT. 54.562 er smittede. Svenskerne har registreret over 100 nye tilfælde bare siden i går.

Sverige har valgt en noget anden strategi i kampen mod coronavirus end de fleste andre lande. Blandt andet har landets skoler og restauranter på intet tidspunkt været beordret lukket.

Anders Tegnell, som er Sveriges statsepidemiolog, har hele tiden hævdet, at Sverige har haft den mest udholdende strategi. Han er nu mere selvkritisk på baggrund af de høje dødstal i Sverige.