- Hvad skal væk? Barsebäck! Hvad skal ind? Sol og vind!
Sådan lød slagordene i Sverige tilbage i 80'erne, da en folkeafstemning besluttede at atomkraften gradvist skulle udfases.
Men den proces er slut nu. For i dag meddelte Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, at der skal bygges flere atomkraftværker i Sverige.
Målet er at gøre Sverige mere uafhængig af energi udefra, lød det fra den svenske statsminister.
Samtidig blev det også meddelt, at man allerede i marts næste år har loven på plads til at bygge flere reaktorer.
- Myndighederne har i løbet af efteråret og vinteren været ude at sige, at svenskerne skulle være forberedt på, at der pludselig kunne være situationer, hvor der ikke kom strøm ud af kablerne i mange timer eller dage, fordi systemet er så overbelastet, fortæller Peter Suppli Benson, nordisk korrespondent ved Berlingske.
Der mangler forsyning
Ifølge Peter Suppli Benson er der 'sorte huller' i energiforsyningen. Man er ikke i stand til at levere og producere kraft og el i tilstrækkelige mængder og specielt ikke til de kommende årtiers forbrug.
- Når man har fulgt diskussionen i Sverige, så er der opstået en form for småangst for sorte huller i energiforsyningen, siger han.
Derfor tyr regeringen til mere atomkraft. Og selvom størstedelen af den svenske befolkning var imod kernekraft tilbage i 80'erne, er tonen noget anderledes i dag.
- Svenskerne kigger på deres elregninger, der i øjeblikket er tårnhøje, så der er en tone og en stemning, hvor man nu åbent diskuterer – også folk, der tidligere var modstandere – at det her kan blive nødvendigt, siger Peter Suppli Benson.
Man kigger mod Barsebäck
Der er frit spil i forhold til, hvor de nye reaktorer skal ligge, fortæller Peter Suppli Benson.
Og meget tyder på, at den svenske regering blandt andet kigger mod det gamle Barsebäck i Skåne, der ligger tæt på Danmark.
- Under valgkampen sagde den svenske miljø- og energiminister, Ebba Busch, at Barsebäck er et af de steder, regeringen konkret kigger mod, siger Peter Suppli Benson.
Det kan meget vel tage op mod 10 - 20 år at bygge et atomkraftværk, og blandt andet derfor kigger den nye regering mod det gamle kraftværk på den anden side af Øresund.
- Alle de gamle kabler, ledninger og højspændingsmaster er der endnu på det lukkede kraftværk, siger Peter Suppli Benson.
For det kan gå noget hurtigere at koble et gammelt kraftværk til nye systemer end at bygge et fra bunden.
I videoen herunder kan du se en af protestmarcherne mod Barsebäck.