Sverige har kurs mod rekord - bandedrab er rykket ud til mindre byer

Antallet af bandedrab i Sverige er steget voldsomt de sidste år.

Billede fra en episode sidste år, hvor to små børn i en forstad syd fod Stockholm blev ramt i et skyderi, som svensk politi betragtede som banderelateret. Politiet frygter, at antallet af bandedrab vil sætte rekord i år. (Foto: LORENTZ-ALLARD ROBIN © Ritzau Scanpix)

Antallet af skuddræbte i Sverige har kurs mod en dyster rekord.

I år er 30 personer blevet skuddræbt i Sverige i perioden januar til maj, hvor tallet i de foregående år i gennemsnit har ligget på omkring 17 skuddræbte i samme periode.

Derfor frygter svensk politi, at rekorden på 47 skuddræbte på et år - sat i 2020 og tangeret i 2021 bliver passeret i løbet af sommeren og efteråret.

I blandt svenskerne er der ingen tvivl om, hvad udviklingen skyldes: Landets problem med bander af unge mænd, der bekriger hinanden.

"En allerede mørk situation har udviklet sig i en katastrofal retning," konkluderede Oisín Cantwell, der er retspolitisk kommentator på den store svenske avis Aftonbladet, for nyligt i en klumme.

Over for DR uddyber han:

- Det er katastrofalt, fordi det er næsten dobbelt så mange, som er blevet dræbt af skydevåben i dette år, sammenlignet med ethvert andet år i løbet af de sidste år. Og de er næsten alle er banderelaterede drab, siger han.

Tre skuddrab i Kalmar

En ting er tal. Noget andet mennesker.

For eksempel den mand i 20'erne, der for tre uger siden en sen søndag aften blev fundet skuddræbt foran en skole.

Politiet mener, at den unge mand havde banderelationer.

Men skolen ligger ikke i en forstad til storbyer som Stockholm eller Göteborg.

Den ligger i Kalmar. En by ved den smålandske kyst, der er mindre en Viborg.

Alene i år har der været tre bandedrab i Kalmar, hvor Norrliden-banden ifølge politiet er del af en konflikt om narkotikamarkedet.

Det er nemlig sigende for den svenske udvikling, at bandeskyderierne er rykket fra forstæderne til mindre byer, fortæller David Sausdal, der er kriminolog ved Lunds Universitet.

- Det er en udvikling, som har været overraskende og tragisk, at det ikke bare er i forstæderne til storbyer som Stockholm, Göteborg eller Malmø, men at drabene nu foregår i Kalmar, Eskilstuna og Örebro - byer, som minder mere om Roskilde og Slagelse, fortæller han.

Hvor bandekonflikten i Danmark er mere koncentreret på enkelte store bander, er den i Sverige også kendetegnet ved et kompliceret "netværk" af mange bander.

Grafikken viser udviklingen i de skuddrab, der er banderelaterede:

Politiet i Sverige fortæller om flere igangværende konflikter, og frygter endnu flere bandedrab i løbet af sommeren.

- I den lyse tid af året ser vi en øgning af den slags hændelser. Det bliver lettere at finde sine ofre, siger efterretningschef Jens Ahlstrand i politiets region Väst, som blandt andet omfatter storbyen Göteborg, til nyhedsbureauet TT.

Nato og Ukraine har taget opmærksomheden

De mange skuddrab har fået kritikken af de svenske myndigheder til at tage til. Men bandeproblemerne har stået lidt i skyggen af andre nyheder, fortæller Oisín Cantwell fra Aftonbladet.

- Offentligheden bebrejder regeringen, men vi har også lige været igennem en pandemi, og nu har vi en krig i Ukraine, og Sverige er på vej ind i Nato, og det har taget en hel del ilt ud af debatten, siger han.

- Uden disse emner - pandemi, Nato-spørgsmålet og usikkerhed i Europa, som har taget fokus - ville spørgsmålet om bandedrab nok være et meget større problem for den socialdemokratiske regeringen, siger han.

'De har helt mistet kontrollen'

Men kritikken har også rettet sig mod svensk politi, efter at undersøgelser har vist, at ingen bliver dømt i tre ud af fire sager om skuddrab.

- Bandedrab er overalt i verden notorisk svære at opklare, men selv sammenlignet med andre lande er situationen i Sverige slem, siger Oisín Cantwell.

Blandt andre den svenske kriminolog Leif G.W. Persson har rettet en heftig kritik af politiets lave opklaringsprocent.

- At sige, at politiet er i gang med at få kontrol over dette problem, ville være en voldsom overdrivelse. Tværtimod ser det ud til, at de helt har mistet kontrollen over udviklingen, siger Leif G.W. Persson til svensk TV4.

Sverige, der har cirka 10,3 millioner indbyggere, frygter altså at komme over 47 skuddræbte i år.

I Danmark, som har cirka 5,8 millioner indbyggere, blev otte personer dræbt af skud sidste år, skriver Ritzau.

Medlem med tøj fra banden Loyal To Familia foran Københavns Byret i september 2017 Året efter blev banden midlertidigt forbudt, og senere blev banden opløst ved en dom ved Højesteret. De seneste ti år har diverse stramninger og bandepakker strammet lovgivningen mod bander i Danmark. (arkivfoto). (Foto: Scanpix danmark stf © Scanpix Denmark)

Danmark har lavet bandepakker

Ifølge kriminolog David Sausdal er den helt afgørende forskel, at Danmark har "omkring ti års forspring", når det handler om at sætte ind over for bander og integrationsproblemer.

Danske politifolk og anklagere har fået bandepakker, visitationszoner, rygmærkeforbud og højere straffe, og man har sat ind med sociale indsatser i udsatte boligområder.

- Hvilke tiltag der er har virket, ved man ikke, for man har aldrig evalueret de forskellige danske indsatser, men mit gæt er, at det er en kombination af hele indsatsen, der har gjort en forskel, siger David Sausdal.

Han fortæller, at man i Danmark har været hurtigere til at indføre nye tiltag, mens forvaltningen i Sverige er "mere teknokratisk".

- En af udfordringerne ved bandekriminalitet er netop, at man meget hurtigt skal kunne reagere. For hvis volden får lov til at eskalere, så bliver det meget svært at stoppe, siger han.

- Hvis man gik ind og lavede en evaluering på den danske indsats, så tror jeg, at en af de ting, der har haft en positiv effekt, er, at når der er konflikter i Danmark, så har man værktøjerne til at gå ind og sætte hårdt mod hårdt, siger han.

- Det gør ikke, at bandekonflikten forsvinder, men det gør måske, at den ikke er så omsiggribende, som den er i Sverige. Her er man på en måde nået forbi en mætningsgrad, som gør, at politiet har svært ved at stille noget op, siger David Sausdal.