Sverige indfører grænsekontrol

Af hensyn til lov og orden har den svenske regering besluttet at indføre grænsekontrol i de næste ti dage.

Sverige vil indføre midlertidig grænsekontrol. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

Den svenske regering er klar til at indføre midlertidig grænsekontrol fra torsdag kl. 12. og frem til d. 21. november.

Det meddelte den svenske indenrigsminister Anders Ygeman på et pressemøde onsdag aften.

Grænsekontrollen vil gælde både ved Øresundsbroen og for færgetrafikken fra Danmark og Tyskland. Kontrollen vil i første omgang gælde ti dage frem med mulighed for at forlænge perioden efter behov, sagde Ygeman på mødet.

Med på mødet var også kommunikationschef for den svenske udlændingestyrelse, Mikael Hvinlund, som understregede alvoren i situationen og behovet for at få kontrol over de mange flygtninge, der i øjeblikket kommer til Sverige.

- Vi har i september registreret omkring 80.000 asylansøgere. Det er lige så mange, som vi registrerede i 2014. Mange personer forsvinder hver dag, og indførelsen af grænsekontrol kan føre til en mere struktureret kontrol, og vi kan få styr på registreringen, sagde Hvinlund.

Tallet 80.000, som Mikael Hvinlund henviser til, dækker over antallet af ansøgere fra januar og frem til september i år. Migrationsverket oplyser dog til DR Nyheder, at det reelle tal på asylansøgere fra januar og til og med september er 73.083 asylansøgere.

Ifølge Anders Ygeman er beslutningen om grænsekontrol fuldt ud i overensstemmelse med Schengen-reglerne, der tillader de nationale myndigheder i undtagelsestilfælde at indføre kontrol, hvis det vurderes, at man ikke kan sikre lov og orden ved grænsen.

Ifølge tal fra den svenske udlændingestyrelse har mere end 10.000 flygtninge og migranter søgt asyl den seneste uge, og tidligere på ugen opfordrede blandt andet det svenske parti Moderaterne til at indføre skærpet kontrol ved den svenske grænse.

Rettelse: Vi har uddybet Mikael Hvinlunds påstand om 80.000 asylansøgere og tilføjet, at tallet dækker over asylansøgere fra hele 2015 til og med september. Desuden har vi kontaktet Migrationsverket i Sverige, der oplyser at det nøjagtige tal er 73.083 asylansøgere.