Sverige kan lukke store dele af samfundet med ny lov. Men indtil videre gør de det ikke

I dag trådte Sveriges nye pandemilov i kraft.

I dag træder den nye, svenske pandemilov, der blev vedtaget i fredags, i kraft.

Loven giver regeringen og Rigsdagen mulighed for at regulere og endda lukke aktiviteter, hvor der er risiko for spredning af infektion.

Det er drastiske tiltag i landet, der nu langt inde i pandemien har valgt at holde samfundet åbent i langt højere grad end for eksempel Danmark. Tiltag, der reelt giver mulighed for at lukke meget af landet ned.

- Vi ser en stor risiko for, at vi får en svær situation i et godt stykke tid, og så skal vi selvfølgelig anvende pandemiloven. Det kommer vi til, siger den svenske statsminister, Stefan Löfven, der lige nu kan se sit land nærme sig 10.000 dødsfald i relation til coronapandemien.

- Det er for lidt og for sent

Alligevel har man i første omgang kun valgt at indføre krav om, at der skal være ti kvadratmeter per kunde i for eksempel butikker og træningscentre, og at der fremover ikke må lejes selskabslokaler ud til mere end otte personer. Ellers er det svenske samfund på mange måder fortsat åbent. Og det undrer flere svenskere, DR har talt med.

Flere svenskere undrer sig over, at man ikke bruger den nye lov til at lukke mere ned - herunder Sara Brandt. (Foto: (C) DR)

- Jeg synes, at det er lidt mærkeligt. Jeg havde gerne set, at vi havde lukket mere ned, siger Sara Brandt fra Stockholm.

Sagsbehandler Noelle Wargenborg har svært ved at forstå, hvorfor loven først kommer nu.

- Det er for lidt og for sent. Det her skulle man have gjort for flere måneder siden, siger hun.

Noelle Wargenborg på gaden i Stockholm (Foto: (C) DR)

Og det er ikke kun i Stockholms gader, at den begrænsede brug af den nye lov giver anledning til hovedrysten.

- Det vi gør nu, kunne vi have gjort tidligere for at forhindre den store bølge af smitte, der er kommet nu. Og der er mange eksempler på, at Sverige burde have handlet mere proaktivt, siger læge Benjamin Wellander, der har arbejdet med covid-19-patienter siden sidste forår.

Der tales ikke om engelsk mutation

Selvom der nu er åbnet for, at man i Sverige kan sætte hårdere ind mod corona, så har man ikke det store fokus på den engelsk virusmutation, vi har hørt meget om herhjemme.

- Det, der springer i øjnene er, at den britiske mutation, der har ligget til grund for blandt andet vores indsats i Danmark, udadtil er nærmest ikke-eksisterende, når myndighederne agerer her i Sverige. Den svenske Folkhälsomyndighet taler om risiko for mindre lokale udbrud, fortæller DR's Europa-korrespondent Anna Gaarslev.

Ikke nok med, at man ikke taler om den nye og meget smitsomme mutation, man sekventerer stort set heller ikke for den. I Sverige analyserer man under en procent de positive prøver for mutation - I Danmark undersøger vi 10 gange så mange

- Det gør, at man har langt dårligere overblik over, hvor udbredt den er, og hvor stor skade, den kan forårsage de kommende uger og måneder, siger Anna Gaarslev.

Hun forklarer yderligere, hvorfor den svenske tilgang er så anderledes i forhold til den danske.

- Her i Sverige er den officielle corona-lærdom, at man bliver smittet derhjemme og på arbejde. Hvis så mange som muligt arbejder hjemme, så kan man godt gå til fitness, i butikker og på restaurant, hvis man samtidig sørger for at holde afstand. Det er en teori, der bestrides af kritikerne - der blandt andet er stærkt bekymrede for, at børn over hele landet skal i skole i morgen efter ferien.

Tilgangen bekymrer også læge Benjamin Wellander.

- Der er en risiko for, at vi befinder os på en eksponentiel kurve, og der må vi jo have en metode for at afgøre, hvor på kurven vi er. Ellers ved vi jo ikke, hvad vi skal gøre, siger han.

Heller ikke i Stockholms gader, er der stor optimisme at spore.

- Jeg tror, at det kommer til at blive rigtig slemt, inden det vender i Sverige, siger Noelle Wargenborg.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter