Sverige lukker grænsen mod Danmark: Frygter danskere på juleshopping

Der er frygt for, at en ny variant af coronavirus spreder sig.

Her er der godt gang i julehandlen i Emporia-shoppingcentret i Malmø. (Foto: © JOHAN NILSSON, Scanpix)

Fra midnat lukker Sverige grænsen til Danmark - foreløbig i en måned frem.

Det meddelte den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, på et pressemøde mandag eftermiddag.

Beslutningen er truffet, fordi svenskerne gerne vil undgå, at en ny variant af coronavirus, der stammer fra Storbritannien, kommer ind i landet. Sverige indfører også indrejseforbud fra Storbritannien - lige som Danmark gjorde i går.

- Danmark har haft en øget smittespredning på det seneste og har blandt andet lukket storcentre over julen. Der er en risiko for, at danskere derfor lokkes til Sverige for at købe julegaver og for eksempel tage til Malmø, lød det fra Mikael Damberg.

- Vi har besluttet at gøre det for at beskytte vores sundhedspersonale, der er tvunget til at tilbringe jul og nytår på sygehuse rundt om i Sverige, sagde indenrigsministeren.

Indrejseforbuddet gælder dog ikke for svenske statsborgere eller danskere, som bor eller arbejder i Sverige.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) oplyser på Twitter, at rejsende til og fra Bornholm som følge af den svenske beslutning skal via Køge eller med fly.

Dermed kan man altså ikke som rejsende køre over grænsen og benytte sig af færgen fra Ystad i Sverige til Bornholm.

I en pressemeddelelse uddyber transportministeren, at der bliver sat ekstra færger og fly ind til Bornholm.

- Det er en meget alvorlig situation for Bornholm, og en dramatisk periode, hvor myndighederne i alle lande gør, hvad de kan for at holde smitten under kontrol.

- Den svenske grænselukning vil berøre mange danskere, og derfor er vi også i fuld gang med at sikre, at dem, der skal afsted til eller fra Bornholm, kan komme det, udtaler Benny Engelbrecht.

Transportministeren erkender, at der er tale om en "alvorlig situation for Bornholm". Her ses kirken i Rønne, Bornholms største by. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Med beslutningen berøres de danske ødegårdsejere også. Den svenske regerings pressetjeneste oplyser i en mail til DR Nyheder, at de ikke undtages for indrejseforbuddet.

Overrasker ikke Helsingør-borgmester

I Helsingør, hvor der går færger til Helsingborg i Sverige hver dag, har borgmester Benedikte Kiær (K) fuld forståelse for svenskernes beslutning.

- Det her kommer jo ikke til at betyde så meget for os her i Helsingør. Bare de medarbejdere, der har vigtige funktioner i vores kommune, men som er bosiddende i Sverige, stadig kan passe deres arbejde, siger hun.

Flere politikere i Region Skåne har den seneste tid opfordret til, at der blev lukket for indrejse fra Danmark, så danskere netop ikke kunne tage til Sverige for at købe julegaver.

- Bliv hjemme, og kom ikke her. Vi har nok med os selv, lød det blandt andet fra et regionsrådsmedlem i Skåne for nogle uger siden.

Derfor er grænselukningen hellere ikke verdens største overraskelse for borgmesteren i Helsingør.

I foreløbig en måned frem er der indført indrejseforbud fra Danmark til Sverige. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Scanpix)

- Det var vel ventet, at de på et tidspunkt ville lukke grænsen for dem, der vil tage til Sverige for at handle, siger Benedikte Kiær.

I Malmø vækker beslutningen om at lukke grænsen mod Danmark stor glæde.

- Jeg har tidligere været i kontakt med Mikael Damberg (Sveriges indenrigsminister, red.) og fremført den store uro, som vi har oplevet, fordi mange danskere har valgt at komme til Sverige for at købe julegaver, når så meget har været nedlukket i Danmark, siger Katrin Stjernfeldt Jammeh, der er formand for kommunalbestyrelsen i Malmø, til det svenske nyhedsbureau TT.

Sverige kan ikke udelukke nye variant

Sverige er det seneste land i rækken, der reagerer efter opdagelsen af en særlig smitsom variant af coronavirus.

Varianten af coronavirusset, N501Y, som der også er fundet mindst ni smittetilfælde af i Danmark, er tilsyneladende ikke farligere end andre virusstammer.

Men den er ifølge de britiske sundhedsmyndigheder 70 procent mere smitsom end andre stammer.

Sverige har endnu ikke bekræftet tilfælde med den nye variant, men kan ikke udelukke, at den findes, har Folkhälsomyndigheten, der svarer til Sundhedsstyrelsen herhjemme, meddelt.

Artiklen er opdateret med melding fra transportminister Benny Engelbrecht om Bornholm og den svenske regerings pressetjeneste om ødegårdsejere.