Sverige må afhøre whistlebloweren Assange

Julian Assange har opholdt sig på den ecuadorianske ambassade i London i fire år og frygter udlevering.

Julian Assange holdt et pressemøde fra balkonen på Ecudors ambassade tilbage i februar. (Foto: © Peter Nicholls, Scanpix)

Ecuador vil lade Sverige afhøre den australske whistleblower Julian Assange på det sydamerikanske lands ambassade i London.

Det oplyser Ecuadors udenrigsministerium i en pressemeddelelse, skriver nyhedsbureauet AFP.

Assange er mistænkt for voldtægt i Sverige i 2010. Han søgte tilflugt på den ecuadorianske ambassade i den britiske hovedstad i 2012.

Den 45-årige Wikileaks-stifter nægter sig skyldig.

Forhøret af Assange ventes at finde sted "inden for de kommende uger".

Hans advokat oplyste onsdag, at han havde appelleret en europæisk arrestordre mod Assange. Det er en svensk distriktsdomstol, der har besluttet at opretholde arrestordren.

De svenske myndigheder har længe ønsket at tale med Assange om sagen.

Julian Assange frygter, at bliver han udleveret til Sverige, kan svenskerne finde på at sende ham videre til USA, som meget gerne vil have fingrene i ham.

Whistlebloweren har lagt hundredtusindvis af hemmelige dokumenter fra den amerikanske regering frem til offentligt skue. Blandt andet fra krigen i Irak.

FN-panelet UNWGAD sagde i februar, at Julian Assange er blevet frihedsberøvet ulovligt ved at opholde sig på Ecuadors ambassade i London.

En distriktsdomstol i Stockholm fandt dog i maj frem til, at den - i modsætning til FN-panelet - ikke betragter Assanges ophold på Ecuadors ambassade som en tilbageholdelse.

/ritzau/AFP