Sverige registrerer 59 nye døde på et døgn mod 14 i Danmark. Men det betyder ikke, at vi har ret

Sveriges kurve over døde har taget en meget brat stigning.

(Foto: © 10030 Jonas Ekströmer/TT, Scanpix)

Sverige har ikke indført samme restriktioner som Danmark og en lang række andre europæiske lande, hvor blandt andet skoler og offentlige kontorer er lukket.

Derfor syner det selvfølgeligt, at man i Sverige det seneste døgn har registreret 59 nye dødsfald. Samtidigt er 14 døde i Danmark.

Men det er slet ikke sikkert, at det er os, der har valgt den "rigtige" strategi. Det siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet, til DR Nyheder.

- Man skal generelt passe på ikke at overkonkludere på tal fra en enkelt dag. Så man kan ikke sige ret meget ud fra de tal - de indgår i en del af en samlet statistik.

Med til dagens stigning i antallet af svenskerne, der er døde efter at være blevet smittet med coronavirus, hører også, at nogle svenske regioner kun offentliggør dødstal et par gange om ugen.

- Ser man på den seneste måned i Sverige, så har vi en relativt flad kurve, men nu har vi en ganske brat stigning, siger statsepidemiolog Anders Tegnell fra Folkhälsomyndigheten ifølge nyhedsbureauet TT imidlertid.

Danmark har 5,8 millioner indbyggere og 104 coronadødsfald. Sverige har 10,3 millioner indbyggere og altså nu 239 døde. Finland og Norge har færre coronadødsfald - henholdsvis 17 og 41.

I Sverige er antallet af døde pr. million indbyggere det højeste i Norden på 24, mens det er 18 i Danmark.

Fordele og ulemper ved begge modeller

Men man kan ikke sige, om den danske eller den svenske strategi har været den rigtige, førend epidemien er slut, eller der forefindes en vaccine. Og det er nok først et år ude i fremtiden.

- Vi kan opleve, at Sverige får en kurve, der går hurtigere op, men også på den anden side af epidemien falder hurtigere igen. De vil få et kraftigere men forkortet forløb. Hvor vi i Danmark vil få et mildere men forlænget forløb, siger Søren Riis Paludan.

Er det omsonst at blive ved med at cykle rundt i det her med, hvem der har valgt den rigtige strategi?

- Man kan sige, at den svenske model har den fordel, at man formodentligt kommer hurtigere igennem epidemien, at man hurtigere får opbygget folkimmunitet, og at man hurtigere kan få samfundet op og køre igen økonomisk. En potentiel ulempe ved den svenske model er, at der kan ske en overbelastning af sundhedssystemet.

Danmark har allerede skiftet strategi én gang, da Sundhedsstyrelsen gik fra at ville inddæmme til at ville afbøde.

- I den danske model kører man med rem og seler. En fordel ved det er, at man har få døde på kort sigt, men ulempen er omvendt, at epidemien tager lang tid at komme igennem, og vi ved ikke, om det ultimativt fører til et relativt lavere dødstal, siger Søren Riis Paludan.

- Den danske og den svenske kurve kan få lidt forskellige former, men arealet under kurverne – som er det samlede antal døde – kan ende med at være det samme.

Maksimum 50 personer

Sverige har anlagt en noget anden linje end Danmark og var sene til at indføre restriktioner mod større forsamlinger. Men i sidste uge indførte man forbud mod forsamlinger på mere end 50 personer for at bremse smitten. Overtrædes det, kan det straffes med fængsel.

- Sverige og det svenske folk bliver testet af det nye coronavirus. Liv, sundhed og job er truede. På meget kort tid har vi forandret vores måde at leve på, sagde den svenske statsminister Stefan Löfven dengang.

Men i dag, onsdag, er der kommet nye retningslinjer om blandt andet at holde afstand på arbejdspladsen og forsøge at lade ansatte arbejde hjemmefra. Den svenske sundhedsstyrelse opfordrer i øvrigt til at undgå kollektiv trafik og steder eller butikker med mange mennesker.

I sidste uge holdt statsminister Stefan Löfven tale til nationen. Det var første gang siden 2003, at en statsminister 'talte til nationen.' (Foto: © ANDERS Wiklund, Scanpix)

Det registrerede antal af coronasmittede i Sverige er 4.947 mod 3.092 i Danmark.