Sverige: Stjernekirurg fuskede med data

Etisk nævn i Sverige har afgjort, at en italiensk stjernekirurg fra Det Karolinska Instituttet har fusket med sin forskning.

Afsløringen af den italienske stjernekirurg er belastende for Sveriges Nobel-hospital, Det Karolinska Instituttet i Stockholm. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Sveriges centrale etiske nævn har afgjort, at den italienske stjernekirurg Paolo Macchiarini fuskede med sin forskning, og det forstærker en skandale på Sveriges Nobel-hospital, Det Karolinska Institutet (KI) i Stockholm, som udpeger modtagerne af Nobelprisen i medicin.

Det centrale etiske nævn har undersøgt kirurgens forskning, efter at fire læger på sygehuset i 2014 anmeldte ham til universitetshospitalets daværende rektor, Anders Hamsten.

Lægerne sagde, at Paolo Macchiarini skulle have forvansket fakta om sine operationer med kunstige luftrør, når han præsenterede dem i videnskabelige artikler.

I marts 2015 blev Macchiarini frikendt for anklagerne om forskningsfusk af sygehusets etikråd. Men i maj samme år påviste en ekstern udreder, professor emeritus Bengt Gerdin, at oplysninger i Macchiarinis artikler ikke stemte overens med hans egne.

Trods det fastholdt den daværende rektor, at Macchiarini ikke havde gjort sig skyldig i forskningsfusk.

Sagen sværter medlemmer af Karolinskas nobelforsamling, og først på ugen valgte den medicinske forskningsenheds bestyrelse at træde tilbage.

Den tidligere rektor ved KI, som ansatte Macchiarini som gæsteprofessor i 2010, Harriet Walberg, er i denne uge blevet fyret af regeringen som øverste chef for universiteterne og de højere læreanstalter.

Om en måned, at nobelkomiteen på KI i Stockholm udpege, hvem der skal modtage Nobelprisen i medicin.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk