Sverige tvangsudviser også irakere

Sverige har, lige som Danmark, en aftale med Irak om at kunne tvangshjemsende afviste irakiske asylansøgere. En del af dem, der er blevet sendt hjem, er på flugt igen.

En af de udviste kristne irakere er stadig i Mosul i det nordlige Irak. De andre 24 er flygtet igen, fordi der ikke er sikkert. Kristne forfølges og der er mange selvmordsbombeangreb. (© ap Graphics)

Sverige fik, før Danmark, en aftale med Irak om at kunne sende afviste asylansøgere hjem. Det kan ske med tvang, men aftalen siger, at så vidt muligt skal hjemsendelserne være frivillige.

Over 1500 tvangshejmsendt

Siden 2007 har Sverige sendt 3800 afviste irakere hjem. De 2272 er rejst frivilligt, oplyser migrationsverket, der stort set svarer til udlændingeservice i Danmark. 1528 er altså tvangshjemsendt.

Men kritikere af aftalen sætter spørgsmålstegn ved, både om det er sikkert at sende irakerne hjem og om frivilligheden.

24 af 25 på flugt igen

Den svenske radioavis EKOT har fulgt en gruppe afviste, tvangshjemsendte irakere på 25. De er fra det kristne mindretal i det nordlige Irak og de har alle været meget bekymrede over at skulle hjem igen, fordi forfølgelsen af de kristne i Irak er stærkt stigende.

De 25 blev udvist i februar og nu er de 24 af dem flygtet til andre lande. De bor nu i Tyrkiet, Libanon og Syrien.

Flygtningstatus af UNHCR

af de afviste kristne irakere, der nu befinder sig i Tyrkiet, har af FNs flygtningehøjkommissariat fået flygtningestatus, oplyser den svenske radioavis.

- Jeg er ikke overrasket over, at vi kommer til to forskellige konklusioner. Det er ulykkeligt, men sådan er det. Vi ved, at Migrationsverket og de svenske migrationsdomstole bedømmer situationen i Irak og konsekvenserne af det i form af behov for beskyttelse og flygtningestatus, forskelligt siger Hans ten Feld, der er chef for Flygtningehøjkommissariatet, UNHCR, i Stockholm til den svenske radioavis.

Kan ikke garantere sikkerheden

Udvisningen af irakere fra Sverige er stærkt omdiskuteret. Professor i international ret ved Stockholms universitet, Said Mahmoudi, siger, at aftalen med Irak efter hans mening ikke kan garantere sikkerheden for de hjemsendte.

- Man håber gennem aftalen at kunne gøre det på en acceptabel måde. Men når man tænker på forholdene i Irak, hvor der er attentater hver dag, mennesker mister livet og regeringen er ude af stand til at opretholde lov og orden, så synes jeg ikke at aftalen på nogen måde kan garantere en sikker tilværelse for de irakere, der sendes hjem, siger professoren.

Spørgsmålstegn ved frivillighed

Både han og en del af de irakere, der er sendt hjem, sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget frivillighed, der er i hjemsendelserne.

EKOT har talt med syv udvisningstruede irakere, der har fortalt om de såkaldte motivationssamtaler, som migrationsverkets medarbejdere tager med dem. De føler sig presset til at gå med til at blive udvist frivilligt, mod at få et genetableringsbidrag på 30.000 svenske kroner.

Ved at gå med til frivillig hjemsendelse slipper irakerne for at blive sendt til Bagdad. De kan vælge i stedet at lande i Arbil i det nordlige Irak. Det er noget specielt de kristne irakere heller vil, fordi det mener at det er lidt mere sikkert.

EKOT har indspillet sådan en motivatiosnsamtale i juli iår. I den siger en medarbejder på migrationsverket til en afvist iraker, at han skal forsøge at motivere ham tilat tage hjem.

- Du har ikke ngoet valg. Hvis du nægter, kommer politiet og henter dig og sender dig ud med tvang. Du har ikke noget valg, siger embedsmanden.

Specialfly til tvangsudvisningerne

Sverige har planer om at udvise titusindvis af afviste irakiske asylansøgere de nærmeste år. Myndighederne regner med at bruge specialchartrede fly til tvangsudvisningerne. Sverige skal også organisere fælles EU-udvisninger med hjælp fra den Frontex, som er den EU sikkerhedsorganisation der står for sikkerheden ved unionens ydre grænser.