Sverige vil have flere rygeforbud: 'Rygere er hensynsløse'

Det skal være forbudt at tænde en cigaret på en lang række udendørsområder.

Forbuddet er et signal om, at det ikke er ok at sidde og puste røg på andre, mener Karin Rågsjö, politiskordfører for Vänsterpartiet. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Tager du en tur til Sverige, så skal du være opmærksom på, at det fra januar næste år kan være blevet ulovligt at ryge på perroner, p-pladser, legepladser og udenfor på restauranter.

Det skal være forbudt at tænde en cigaret på en lang række udendørsområder, mener den svenske regering, som derfor har udformet et lovforslag med et omfattende rygeforbud.

- Vi har behov for at gøre rygning unormalt. Jeg er overbevist om, at der her kommer til at føles lige så naturligt som rygeforbuddet på barer og cafeer (indenfor, red.), siger Sveriges socialminister, Annika Strandhäll (Socialdemokraterne), til SVT.

Minimum 20 stykker snus

Ifølge det svenske medie skal rygeforbuddet omfatte tobak, e-cigaretter og vandpiber - også selvom der ikke er nikotin i produktet.

I regeringens lovforslag står der også, at det ikke længere skal være muligt at købe snus i mindre portioner end tyve ad gangen.

Socialminister Annika Strandhäll henviser i den forbindelse til, at mindre og billigere pakker kan få flere til at købe og tage snus, som er gæret tobak, der bliver indtaget gennem næsen eller munden.

Siden 1992 har det været ulovligt at sælge snus i hele EU på nær Sverige, og fra 1. april 2012 har det kun været muligt at købe en pakke cigaretter i Danmark med mindst 20 stk.

Både snus i portionsposer og løssalg er ulovligt i Danmark. (Foto: Flemming Krogh © Scanpix)

"Rygere er ikke hensynsfulde"

Udover regeringen, som består af Socialdemokraterna og Miljöpartiet, så er flere andre partier i den svenske Riksdag også tilhængere af et nyt yderliggående rygeforbud.

Ifølge SVT er Centerpartiet og Vänsterpartiet også klar til at stoppe rygning på legepladser og andre udendørsområder.

- Det her er et vigtigt signal om, at det ikke er ok at sidde og puste røg på andre. Min erfaring er, at rygere ikke er så hensynsfulde. Ofte spørger de eksempelvis ikke, om det er ok, at de ryger i nærheden af andre, siger Karin Rågsjö, politiskordfører for Vänsterpartiet, til SVT.

Tre partier, Moderaterna, Liberalerna og Kristdemokraterna, bakker ikke op om forslaget med argumentet om, at det er umuligt at forbyde "alle dumme ting". Sverigedemokraterna har ikke taget stilling endnu.

69 procent af læserne siger ja til forbud

Forslaget om rygeforbuddet er tilsyneladende populært blandt SVTs læsere.

I en afstemning - hvor det svenske medie spørger: Synes du, at der bør være et rygeforbud på udendørs områder på restauranter - svarer 69 procent "absolut", mens 31 procent svarer "nej, man skal have lov til at ryge udenfor".

Indtil videre har lidt over 26.300 personer stemt på SVT.se.

Facebook
Twitter