Sverigedemokraterna udelukker avis fra valgaftenen

Den svenske avis Expressen er blevet udelukket fra det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraternas valgaften på grund af et samarbejde med organisationen Researchgruppen.

Den svenske avis får ikke adgang til Sverigedemokraterna og Jimmie Åkessons (billedet) fejring af valgresultatet. (Foto: Pontus Lundahl © Scanpix)

Det omdiskuterede parti Sverigedemokraterna har valgt at inddrage den svenske avis Expressens akkreditering til partiets valgaften.

Handlingen skyldes ifølge partiets pressechef Martin Kinnunen, at avisen har samarbejdet med Researchgruppen - der er en svensk nonprofit journalistisk organisation.

- Partiet har en nul-tolerance mod ekstremisme. Derfor vil vi ikke tage imod aviser, som samarbejder med ekstremister så åbent og tydeligt. Det er svært at forene med vores nul-tolerance, siger han.

På Researchgruppens hjemmeside beskrives det, at flere af medlemmerne har været politisk involverede i sociale bevægelser.

Samarbejde afslørede racisme

Expressen og Researchgruppen har sammen afdækket, hvordan flere medlemmer af Sverigedemokraterna har skrevet kommentarer på sociale medier, der kan beskrives som enten hadefulde eller racistiske.

Afsløringerne har fået Sverigedemokraterna til at suspendere 15 medlemmer, mens tre af sagerne er i færd med at blive udredet.

Expressen har idag opfordret de svenske vælgere til at sige nej til racisme ved valget - med en slet skjult henvisning til afsløringerne.

- Jeg håber, at Expressen fremover afslutter det her samarbejde så de bliver mere troværdige i deres afstandstagen til ekstremisme, siger Martin Kinnunen.

Minister: Det er usmart

På Expressen siger chefredaktør Thomas Mattson, at avisen vil fortsætte med at kigge Sverigedemokraterne efter i sømmene selvom dækningen nu har fået konsekvenser for valgdækningen.

- Den officielle holdning var, at Sverigedemokraterna med sin påstående nul-tolerance syntes, at det var godt, at de fremmedfjendtlige politikere blev afsløret. Men dagens besked fra Sverigedemokraterna viser vel, at selvkritikken bare var endnu et spil for galleriet, det var ingen rigtig selvkritik, siger han.

Den svenske kultur- og idrætsminister Lena Adelsohn Liljeroth kalder Sverigedemokraternas beslutning for usmart.

- Jeg har lige hørt om det, og jeg synes, det er usmart. Det er en tradition, at medierne, uanset mediet, er velkomne på valgaftenerne bare man er akkrediteret og anmeldt, og det har Expressen jo været, siger hun til Expressen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk