Sverigedemokraterna vil stille svensk regering til ansvar efter terror

Hvis gerningsmanden bag fredagens attentat i Stockholm var udvist, har regeringen ansvaret, siger partiet SD.

Den 39-årige mand fra Usbekistan, som er mistænkt for angrebet i Stockholm, var efterlyst af politiet, fordi han ikke havde forladt landet, selvom han havde fået afslag på sin ansøgning om opholdstilladelse. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

Det indvandrerkritiske svenske parti Sverigedemokraterna kræver et politisk ansvar placeret efter angrebet med en lastbil fredag.

Det siger Jimmie Åkesson, partiets leder, til tv-programmet Agenda på SVT søndag aften.

- Hvis de oplysninger, vi har fået om personen, passer, så må vi kræve et ansvar. Først og fremmest fra regeringen, siger Åkesson ifølge netavisen svd.se, der har set Agenda.

Han henviser til, at den 39-årige usbeker, som politiet har anholdt for at have kørt en lastbil ind i en menneskemængde i Stockholm, havde fået afslag på opholdstilladelse i juni 2016.

I december fik han ifølge Migrationsverket, de svenske indvandrermyndigheder, besked på, at han skulle forlade Sverige. Men det gjorde han ikke.

I stedet dukkede han ifølge politiets oplysninger op fredag eftermiddag i hjertet af Stockholm og dræbte fire mennesker og sårede 15 med en stjålet lastbil.

Jimmie Åkessons parti har fået større og større opbakning i Sverige i takt med voksende problemer med migranter.

Partilederen kræver, at myndighederne tager fat om personer, der er udvist. De skal tilbageholdes, indtil de kan udvises.

Avisen Aftonbladet skriver, at Sverige har 357 pladser fem forskellige steder, hvor udviste personer kan tilbageholdes, indtil de faktisk forlader landet.

I Sverige er der imidlertid langt flere personer, der har fået afvist deres ansøgninger om ophold eller asyl og i stedet har fået besked på at forlade Sverige.

Nyhedsbureauet TT skriver, at det drejer sig om omkring 12.000.

/ritzau/