Sverigedemokraterne vil have tomme stole i 21 kommuner

Partiet har fået flere sæder, end man havde kandidater til i kommunerne. Det vil betyde tomme sæder.

Flere af Sverigedemokraternas lokale afdelinger har ikke opstillet nok kandidater. Og det får valgmatematiske konsekvenser. (Foto: EPA/ANDERS WIKLUND © Scanpix/ANADOLU AJANSI/TT NEWS AGENCY)

I 21 svenske kommuner vil byrådspladser til Sverigedemokraterna ikke blive talt med i ligningen, når der skal findes nye flertal og borgmestre.

Det skyldes, at højrefløjspartiet ved søndagens valg har fået flere sæder, end det havde kandidater.

Og nu bekræfter de svenske valgmyndigheder over for Ritzau, at sæderne forbliver tomme og ikke tæller med i mandatberegningen i de fire år, valgperioden varer.

- Når et sæde bliver tomt, det vil sige, når et parti får flere mandater, end der var kandidater, kommer det ikke til at blive udfyldt af andre personer i valgperioden, siger Lars Lisinski, sekretær i den svenske Valgmyndigheten.

I en række kommuner får det direkte indflydelse på, hvilken fløj der kan overtage borgmesterkontoret.

I de 21 kommuner mangler Sverigedemokraterna kandidater til 28 sæder.

Værst står det til i Malung-Sälens kommunalbestyrelse. Her fik partiet syv mandater, men havde bare fire navne på stemmesedlen.

Det betyder, at Socialdemokraterna i kommunen stensikkert beholder magten. Lignende situation gælder i for eksempel Boxholm, Hallstahammar, Gagnef og Nora kommuner.

Gennemgangen af Sverigedemokraternas resultater er foretaget af det politiske medie Expo.

/ritzau/

Facebook
Twitter