Sveriges forsvar bekræfter: Det er en catfish-ubåd

Vraget er formentlig den russiske ubåd "Som", der i 1916 kolliderede med et svensk fartøj og sank, siger det svenske forsvar, Försvarsmakten.

En over 100 år gammel russisk ubåd er fundet ud for den svenske kyst. Ubåden sank efter en kollission med et svensk skib i 1916. (Foto: 11426 Ocean XTeam)

Ubådsvraget, der blev fundet i sidste uge på havbunden ud for den svenske østkyst, har ligget der i knap hundrede år.

Det bekræfter det svenske forsvar, Försvarsmakten, der har analyseret det videomateriale, som dykkerfirmaet Ocean X, har sendt til myndighederne, og som i går blev offentliggjort på den svenske avis Expressens hjemmeside.

I en pressemeddelelse lagt ud på Försvarsmaktens hjemmeside, står:

"Forsvaret har nu analyseret videooptagelsene, der forestiller en sunket ubåd. Det er mest sandsynligt, at det er den russiske ubåd "Som", som sank efter en kollision med et svensk skib i 1916 under Første Verdenskrig og før den russiske revolution."

"Som" er en såkaldt Catfish-type, som også er blevet brugt af det amerikanske marinekorps.

Vil ikke dykke ned til ubåden

Det svenske forsvar bekræfter desuden mandag at have modtaget videomaterialet fra et privat dykkerfirma, der ved hjælp af et undervandsfartøj havde fundet ubåden ud for Upplandskysten i svensk farvand. De modstridende oplysninger i medierne kan de tilbagevise med håndfaste beviser.

"I medierne har der været modstridende oplysninger om ubådens tilstand og alder. Men efter at have set videooptagelserne understøtter data dette herunder ubådens konstruktion, og at navnet på ubåden ses på videoen."

Da der dermed ikke er tale om ubåd, der har med nuværende realpolitik at gøre, planlægger det svenske forsvar ikke at dykke ned til vraget, som snarere er i den marinearkæologiske afdeling:

"For at være helt sikre på ubådens identitet kræves der dog en teknisk analyse, men sådanne krav kan forsvaret ikke efterleve. Dette anses for at være en krigshistorisk eller marinarkæologisk."