Sveriges regering vil forbyde forsamlinger på mere end otte personer: - Gå ikke i fitness og aflys middagene

Forbuddet skal knække den svenske coronasmittekurve, lyder det fra statsminister Stefan Löfven.

Den svenske statsminister Stefan Löfven siger, at det ikke længere er nok med råd og anbefalinger. Nu skal der forbud til at knække smittekurven. (Foto: 10060 Henrik Montgomery/TT © Scanpix)

Den svenske regering vil forbyde forsamlinger på over otte personer på offentlige arealer fra den 24. november og fire uger frem.

Det har den svenske statsminister Stefan Löfven i dag meddelt på et virtuelt pressemøde. Det sker på grund af det stigende smittetryk, som vores nordiske naboer oplever for tiden.

- Det var tidligere nok med råd og anbefalinger. Men nu kræver det forbud for at knække smittekurven, lød det fra Stefan Löfven, der advarede befolkningen om ikke at tage for let på epidemien:

- Det bliver værre. Lad mig gentage. Værre.

Desuden kom han med en klar opfordring til befolkningen om, at man ikke bør gå i fitness, gå på biblioteket og at man ikke bør holde middage hjemme.

Samme løftede pegefinger kom fra indenrigsminister Mikael Damberg.

- Alt for mange opfører sig, som om, at faren er over. Det duer ikke.

Skærpede regler i 20 ud af 21 regioner

I dag har man også indført nye restriktioner for borgerne i de to regioner Gävleborg og Västernorrland. Borgerne skal så vidt muligt undgå kontakt med andre end dem, de deler husstand med. Derudover opfordres de til at undgå indendørs miljøer såsom butikker, handelsområder, museer og biblioteker. Alle unødvendige rejser på tværs af regioner bør også undgås, lyder det.

Der er nu skærpede restriktioner i 20 ud af 21 af Sveriges regioner. Deribandt i Skåne, ganske kort fra Danmark, hvor man anbefaler at undgå offentlig transport, fysisk kontakt med personer udenfor egen husholdning og at deltage i møder, koncerter og sportsarrangementer.

Der har været forskel på den danske og svenske coronastrategi. I Sverige har den generelt været mere lempelig end eksempelvis i Danmark, hvor vi fra starten af foråret lukkede store dele af samfundet ned.

Stor stigning siden september

Fra midten af september er antallet af registrerede smittede per dag steget fra 106 til den 12. november at være oppe på 4.510.

Den 11. november satte Sverige rekord med 5.764 nye smittede – i foråret var rekorden knap 1.700.

Selvom antallet af smittede er stærkt stigende, så er landet stadig blot nummer 17 på listen over europæiske lande, hvor flest bliver smittet i disse dage.

264 ud af hver 100.000 svensker bliver ifølge Johns Hopkins Universitet registreret smittet hver uge. For Danmark er antallet 128 per 100.000, mens tallet for Østrig, der har et indbyggertal nogenlunde på størrelse med Sverige, er 525 smittede per 100.000 indbyggere.

I sidste uge omtalte DR's korrespondent Anna Gaarslev den svenske situation som "italienske tilstande", fordi hver femte prøve i Stockholm var positiv.

Facebook
Twitter