Sveriges rigsdag vælger ny borgerlig formand

Den nye formand skal blandt andet udpege en statsministerkandidat, som får til opgave at samle en ny regering.

Andreas Norlén efter dagens afstemning i rigsdagen. (Foto: 11610 Stina Stjernkvist/TT © Scanpix)

Borgerlige Andreas Norlén er blevet valgt som ny formand i den svenske rigsdag - i Sverige kaldet talman.

Det står klart efter en optælling i rigsdagen for kort tid siden.

Andreas Norlén fra partiet Moderaterne, som har siddet i rigsdagen i 12 år og blev opstillet som kandidat for den borgerlige alliance, fik over halvdelen af stemmerne ved dagens afstemning.

Socialdemokraternes kandidat til posten, Åsa Lindestam, blev umiddelbart efter valgt som første viceformand.

Stemmefordelingen var 203 stemmer til Norlén og 145 til Lindestam. Rigsdagen skal senere i dag vælge en anden og tredje viceformand.

Den første opgave, der venter Andreas Norlén, bliver at udpege en statsministerkandidat, der skal forhandle en ny regering på plads. Der er nemlig endnu ikke dannet regering, efter svenskerne gik til valg for 14 dage siden.

Derudover er det formanden, der styrer det daglige arbejde i rigsdagen, blandt andet som ordfører ved debatter og afstemninger.

Forventet mistillidsafstemning

Det stod kort efter dagens afstemning klart, at den siddende statsminister, Socialdemokraternes Stefan Löfven, i morgen - som forventet - vil stå overfor en mistillidsafstemning i rigsdagen.

Det oplyser ledende socialdemokrater ifølge Ritzau til det svenske nyhedsbureau TT.

Ved afstemningen skal den siddende statsminister få et flertal af stemmerne i rigsdagen, for at kunne blive siddende på posten.

Det forventes, at Löfven vil tabe tirsdagens afstemning.

Her er de vigtigste datoer i den svenske regeringsdannelse:

  • 24. september: Rigsdagen vælger sin nye formand og viceformænd. Formanden – i Sverige kaldet talmanen – leder rigsdagens arbejde og udpeger en statsministerkandidat, som skal samle en regering.

  • 8. oktober: Senest på denne dag fastsætter formanden en dato for en obligatorisk afstemning om statsministerposten, hvis Stefan Löfven ikke selv har valgt at træde tilbage i mellemtiden. Afstemningen skal teste, om den siddende statsminister stadig har et flertal bag sig i den nye rigsdag.

  • 15. november: Regeringen præsenterer sin nye finanslov, som skal stemmes igennem senest til december. Normalt præsenterer regeringen sit forslag til statens budget den 20. september, men på valgår samles rigsdagen senere og regeringen får derfor mere tid.

Facebook
Twitter