Den svensk-finske fællesansøgning om medlemskab i Nato har lidt svære tilbageslag de seneste dage. En demonstration i Stockholm i lørdags, hvor dansk-svenske Rasmus Paludan brændte en koran, har afstedkommet en bølge af politiske og folkelige reaktioner.
Seneste i dag har Finlands udenrigsminister, Pekka Haavisto, sået tvivl om fællesansøgningen. I morges luftede han muligheden for finsk enegang, men trak senere på dagen i land. Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, har forståelse for den prekære situation.
- Jeg forstår frustrationen i Finland over, at vi på den her måde endnu ikke er blevet medlemmer af Nato. Men vi holder fast i det meget entydige budskab fra Finland om, at Finland fortsat vil gå med i Nato sammen med Sverige, og at Nato-landene ser Finlands og Sveriges ansøgning som en fælles ansøgning, siger Ulf Kristersson på et pressemøde her til aften.
Den svenske statsminister understreger på pressemødet også den sikkerhedspolitiske nødvendighed af, at Sverige kommer med i Nato, men der er nogle, der ønsker det anderledes, siger han.
Vitalt Nato-medlemskab
Det kræver alle Nato-medlemmers godkendelse at blive optaget i Nato. Efter weekendens koranafbrænding sagde Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i går, at man ikke vil støtte Sveriges optagelse.
- Lad os ikke være naive. Der findes kræfter både i og uden for Sverige, der vil forhindre Sverige i at blive Nato-medlem, og det er på den baggrund, at vi skal se, at der også findes provokatører, der vil skade Sveriges relation til andre lande og forsinke Sveriges Nato-medlemskab.
- Vi er i en udsat situation. Vores sikkerhedspolitiske forudsætninger er de sværeste siden Anden Verdenskrig. Ruslands krig i Ukraine vil blive optrappet efter det nuværende dødvande. At Ukraine vinder er af vital interesse for Sverige. At Sverige kan forsvare sig sammen med Nato, er vitalt for den nationale sikkerhed, siger Ulf Kristersson.
Aftenens pressemøde med Sveriges stats-, forsvars- og udenrigsminister kommer få timer efter, at Tyrkiet ifølge Reuters har udskudt et Nato-relateret møde mellem Sverige, Finland og Tyrkiet på ubestemt tid.
De tre lande skulle have mødtes i februar og diskuteret de to nordiske landes mulige medlemskab af alliancen, men det har man fra tyrkisk side altså valgt at aflyse.
Paludans koranafbrænding lørdag førte hurtigt til tyrkiske protester.
Lørdag aften brændte vrede tyrkere blandt andet et svensk flag foran det svenske konsulat i storbyen Istanbul. Flere højtstående tyrkiske politikere har også fordømt Paludans handling og Sveriges tilladelse til afbrændingen.