Sveriges statsminister: Politiet trak en tydelig grænse overfor nazisterne

35 personer er blevet anholdt i forbindelse med dagens nynazistiske demonstration i Göteborg.

Demonstranter fra den nynazistiske bevægelse Nordiska Modstandsrörelse bevæger sig igennem Göteborg. (Foto: 9200 Adam Ihse/TT © Scanpix)

Sikkerheden var i dag skruet helt op, politiet var talstærkt til stede, og grænsebevogtningen var øget for at kunne håndtere en gruppe nynazisters planlagte demonstration i Göteborg.

Ved både grænser og i Göteborgs centrum var der brug for politiopbuddet. Op mod 500 medlemmer af organisationen Nordiska Modstandsrörelse fra Sveriges yderste højrefløj samlet sig i byen, og også danskere og tyskere var rejst til Sverige for at støde til.

35 personer er blevet anholdt, mens 29 personer er tilbageholdt, oplyser politiet - der dog ikke fortæller, om de alle er en del af den nynazitiske gruppe. Ifølge flere svenske medier er lederen for Nordiska Modstandsrörelse, Simon Lindberg, blandt de anholdte.

De anholdte er sigtet for blandt andet forberedelse til grov mishandling, for voldsom modstand, forsøg på vold mod tjenestemænd, for brud på luftfartsforordningerne og for brud på våbenlovgivningen.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, er her til aften ude med stor ros til politiet.

- Jeg er stolt over politiets arbejde i Göteborg i dag. Sammen med tusindvis af beslutsomme medborgere trak de en tydelig grænse mod nazisterne, siger han og fortsætter:

- De plakater, symboler og ord, som nazisterne har udtrykt sig med i dag, gør mig endnu mere beslutsom, når vi tager det politiske arbejde mod ekstremisme videre. Det vil blive meget sværere at udfordre demokratiske idealer og true den menneskelige værdighed i vores land.

Dansker sparkede betjent i hovedet

Anholdelserne startede allerede i morges, hvor en dansk statsborger blev anholdt ved Øresundsbroen, hvor hans bil skulle tjekkes af svensk politi, før han ville køre videre mod Göteborg for at deltage i demonstrationen. Men tjekket udviklede sig til voldsomt håndgemæng og den danske mand sparkede en betjent i hovedet.

- Han er mistænkt for vold mod tjenestemand, siger Ewa Westford, talsmand for politiet.

Flere andre danskere blev også tilbageholdt, da de blev stoppet i Helsingborg, hvor politiet fandt kasteskyts og materiale, der kan bruges til at skade andre med.

Der er flere gange i løbet af dagen opstået tumult, og tåregas har hængt i luften, mens de nynazistiske demonstranter har været i karambolage med nogle af de 1.000 politibetjente, der var sat ind i Göteborgs gader.

I de tumultariske scener i bymidten så rollerne mellem politi og demonstranter kortvarigt ud til at være byttet rundt, da kampklædte betjente måtte forsøge at trænge igennem demonstranternes plastikskjold.

  • GÖTEBORG 20170930 Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg på lördagen. Foto Adam Ihse / TT kod 9200. (Foto: 9200 Adam Ihse/TT/Scanpix 2017) (Foto: 9200 Adam Ihse/TT © Scanpix)
  • GÖTEBORG 20170930 Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg på lördagen. Foto Adam Ihse / TT kod 9200. (Foto: 9200 Adam Ihse/TT/Scanpix 2017) (Foto: 9200 Adam Ihse/TT © Scanpix)
  • GÖTEBORG 20170930 Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg på lördagen. Foto Björn Larsson Rosvall / TT kod 9200. (Foto: 9200 Björn Larsson Rosvall/TT/Scanpix 2017) (Foto: 9200 Björn Larsson Rosvall/TT © Scanpix)
1 / 3

Også journalister blev angrebet af demonstranterne, og politiet fik kastet sten efter sig, før politiet igen fik kontrol med situationen.

- Bliv inde og læs en bog

Ifølge svenske Aftonbladet er en betjent og mindst en privatperson kommet til skade i forbindelse med optøjerne.

I dag blev der også afholdt en stor international bogmesse i byen, og politiet opfordrede folk til at blive indendøre og undgå urolighederne.

- Vi anbefaler, at man bliver indenfor og læser en bog. Man skal ikke gå ud, lød det tidligere i dag fra en talsmand fra politiet til SVT.

Anbefalingen fra politiet til trods var op mod 10.000 demonstranter mødt op for at gå imod nynazisterne.

Nynazisternes demonstration blev mødt af endnu større moddemonstration. (Foto: 9200 Björn Larsson Rosvall/TT © Scanpix)

En af dem, der var mødt op til moddemonstrationen, er Johan, der ville markere, at han er imod det nynazistiske budskab.

- Det ligger i menneskets natur at stå op for det, man tror på, og derfor er vi her i dag, siger han til Expressen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter