Svingdøren i gang i Det Hvide Hus: Dyb uenighed med Trump og beskyldninger om illoyalitet

Donald Trump skal finde en ny national sikkerhedsrådgiver efter at have skilt sig af John Bolton.

Donald Trump hævder at have fyret John Bolton, der selv understreger, at han frivilligt har sagt op. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

En fundamental uenighed om USA’s position over for lande som særligt Nordkorea og Iran og anklage om illoyalitet.

Det er nogle af grundene til, at John Bolton nu ikke længere er sikkerhedsrådgiver for USA’s præsident, Donald Trump.

Om han reelt blev fyret af Trump eller selv valgte at gå afhænger dog lidt af, hvem man spørger. Men Bolton har dog ifølge flere analytikere gennem et længere stykke tid været kørt ud på et sidespor, og tilsyneladende blev fredsforhandlingerne med Taleban den berømte sidste dråbe, der har fået bægeret til at flyde over.

Trumps tweet, hvor han selv erklærede sig meget uenig med John Bolton:

Sådan lyder det fra DR’s USA-korrespondent, Lillian Gjerulf Kretz.

Angiveligt har Det Hvide Hus haft Bolton mistænkt for at lække oplysninger til pressen om, at vicepræsident Mike Pence skulle dele hans modstand mod fredsforhandlingerne med Taleban. Forhandlinger, der er kommet i stand via udenrigsministeriet ledt af Mike Pompeo.

- Det er vigtigt, for Trump og udenrigsminister Mike Pompeo har i stor grad udenom Bolton sat skub i de forhandlinger med det formål at kunne trække amerikanske soldater ud af Afghanistan, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Modstander af Taleban-forhandlinger

Tilbagetrækningen var et af Trumps helt store valgløfter fra 2016, hvor han rejste rundt med budskabet om at afslutte det, han kaldte "evighedskrige" som den amerikanske indsats i eksempelvis Afghanistan og Irak.

Og det er vigtigt at huske, at man så småt spekulerer i næste års valgkamp før præsidentvalget i november 2020, påpeger korrespondenten.

Det var meningen, at Talebans leder skulle flyves til USA og på amerikansk jord mødes med den afghanske præsident i Camp David bare få dage før årsdagen for terrorangrebet 11. september 2001.

- Bolton havde gjort det klart, at USA på ingen måde skulle lave aftaler med Taleban, men han røg ud på et sidespor, og da rygterne begyndte at svirre om, at han forsøgte at mudre vandene, spidsede situationen til, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Mødet blev i sidste ende aflyst, efter Taleban tog ansvaret for et angreb, der har kostet en amerikansk soldat livet. Mandag erklærede Trump så forhandlingerne for "døde", men Bolton bliver stadig anset som illoyal, lyder det fra DR's USA-korrespondent.

Der har dog næppe været tvivl om, at forholdet mellem John Bolton og Donald Trump har knaget et stykke tid. Og John Bolton - en hardliner hvad angår udenrigs- og sikkerhedspolitik - spillede en helt afgørende rolle bag USA's invasion i Irak i 2003 og har også været på kant med udenrigsminister Mike Pompeo.

Armlægning med Pompeo

I et stort portræt af Mike Pompeo i magasinet The New Yorker bliver det beskrevet, hvordan de to mænd stort set ikke "kan tale sammen", og at al kommunikation er foregået via mellemmænd.

John Bolton har haft mange opgør med Mike Pompeo under sit 17 måneder lange ophold i Det Hvide Hus. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

På et møde i sidste måned svarede USA' udenrigsminister således, da han blev spurgt om forholdet til Bolton:

- Der vil altid være spændinger mellem ledere af forskellige afdelinger. Vi går til situationen på meget forskellige måder.

Hvor Pompeo offentligt får ros fra præsidenten, har Trump ikke holdt sig tilbage med sin kritik af Bolton, der også var uenig i Trumps beslutning om at afblæse et angreb på Iran tidligere på sommeren.

Tidligere sikkerhedsrådgiver H.R. McMaster. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

John Bolton er den tredje i rækken af nationale sikkerhedsrådgivere, der også tæller Michael Flynn og H.R. McMaster. Med sine 17 måneder er han den længst siddende.

- Efterhånden er man vant til, at svingdøren i Det Hvide Hus kører på fuld tryk, men Trump har alligevel en usædvanlig rekord, når det gælder antallet af udskiftninger og også erfaringerne. Det får mange amerikanere til at ryste på hovedet og tænke, at kaos og forvirring omgiver administrationen, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Foreløbig er den næstkommanderende Charles M. Kupperman udnævnt som midlertidig sikkerhedsrådgiver, men Donald Trump har annonceret, at der allerede i næste uge vil blive udnævnt en ny sikkerhedsrådgiver.

Blandt kandidaterne er blandt andet Frederick Fleitz, leder af en nationalkonservativ tænketank, og den amerikanske ambassadør i Tyskland, Richard Grenell.

Facebook
Twitter