Sydafrika: Slagsmål om hiv-medicin

I Sydafrika begynder i dag en retssag, der kan få betydning for de næsten 4,5 mio. sydafrikanere, der er smittet med hiv eller aids. Advokater fra 41 medicinalkoncerner vilkæmpe mod en lov, der tillader Sydafrika at importere billige kopi- produkter af anti-aids-medicin i stedetfor at bruge firmaernes dyre mærke- varemedicin.

I Sydafrika begynder i dag en retssag, der kan få betydning forde næsten 4,5 mio. sydafrikanere, der er smittet med hiv elleraids.

Advokater fra 41 medicinalkoncerner, herunder danske NovoNordisk og Lundbeck, vil kæmpe mod en lov, der tillader Sydafrikaat importere billige kopiprodukter af anti-aids-medicin i stedetfor at bruge firmaernes dyre mærkevaremedicin.

Sydafrikas regering vil på den anden side forsvare sin ret tilat give adgang til billig kopimedicin. Retssagen vil få storekonsekvenser for aids-behandlingen i de fattige lande.

Retssagen er et slagsmål om tolkningen afVerdenshandelsorganisationen WTO's regler om patenter. Reglerne erindeholdt i aftalen om såkaldte handelsrelaterede intellektuelleophavsrettigheder (TRIPS).

Formålet med aftalen er at værne om en persons eller et firmasopfindelse eller nyskabende produkt og hindre andre i at kopieredet, i hvert fald i en periode. På den måde får bagmanden betalingfor de anstrengelser, det har kostet at udvikle den nye vare ellerdet nye værk.

På medicinområdet beskyttes nye lægemidler ved at tage patenter,som typisk har en løbetid på 20 år. Et patent kan omfatte bådeproduktet og fremstillingsmåden.

Der er flere undtagelser i forbindelse med patentrettigheder.Eksempelvis hedder det i artikel 31 b i TRIPS-aftalen, at kravet omat beskytte patentindehaveren "kan omgås i tilfælde af en nationalkatastrofe eller under andre helt ekstraordinære omstændighedereller i tilfælde, hvor offentligheden benytter sig af den(rettigheden, red.) uden at opnå fortjeneste derved".

Det er denne artikel i aftalen, som den sydafrikanske regeringvil henholde sig til med henvisning til landets aids-katastrofe,når den skal forsvare sig mod klagen fra medicinalfirmaerne.

Novo Nordisk-direktør Lars Rebien Sørensen er tirsdag aften gæsthos Kurt Strand i Profilen, klokken 21.25.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter