Sydafrikansk politi slår til mod præsident Zumas allierede

Sydafrikansk politi har ransaget hjemmet til den rige Gupta-familie. Familien har nære forbindelser til præsident Zuma.

Politiets elite-enhed ved Gupta-familiens hjem. (Foto: JAMES OATWAY © Scanpix)

Svært bevæbnet politi har tidligt i morges ransaget den kontroversielle Gupta-families hjem i Johannesburg. Der er foretaget tre anholdelser – heraf et medlem af Gupta-familien, siger sydafrikansk politi ifølge BBC.

Gupta-famillien ejer en lang række virksomheder i Sydafrika. De er tidligere blevet anklaget for at udnytte deres venskab til præsident Jacob Zuma til at få politisk indflydelse i forhold til deres forretningsinteresser. De benægter selv anklagerne.

Ransagningen af hjemmet i Johannesburg sker samtidig med, at præsident Jacob Zuma er under stort pres for at trække sig fra posten – blandt andet på grund af hans tætte forbindelse til Gupta-familien.

En hårdere kurs over for præsident Zumas allierede

Ransagningen er en drastisk eskalering i presset på Jacob Zuma. Den ses som et tegn på, at den nye leder af regeringspartiet ANC, Cyril Ramaphosa, vil føre en hård kurs over for dem, der sættes i forbindelse med beskyldningerne om korruption, der er foregået under Jacob Zumas ni år som præsident.

Morgenens ransagninger kommer i forbindelse med efterforskningen af et landbrugsprojekt, der skulle hjælpe fattige, sorte landmænd. Men myndighederne mener, at Gupta-familien har hevet flere millioner dollars derfra og ned i egne lommer.

ANC har forlangt, at Jacob Zuma træder frivilligt af senest i dag. Hvis ikke det sker, vil de stemme om, hvorvidt der skal stilles en mistillidsafstemning i morgen.

Facebook
Twitter