Sydafrikansk politi slår til mod præsident Zumas allierede

Sydafrikansk politi har ransaget hjemmet til den rige Gupta-familie. Familien har nære forbindelser til præsident Zuma.

Politiets elite-enhed ved Gupta-familiens hjem. (Foto: JAMES OATWAY © Scanpix)

Svært bevæbnet politi har tidligt i morges ransaget den kontroversielle Gupta-families hjem i Johannesburg. Der er foretaget tre anholdelser – heraf et medlem af Gupta-familien, siger sydafrikansk politi ifølge BBC.

Gupta-famillien ejer en lang række virksomheder i Sydafrika. De er tidligere blevet anklaget for at udnytte deres venskab til præsident Jacob Zuma til at få politisk indflydelse i forhold til deres forretningsinteresser. De benægter selv anklagerne.

Magtkamp i Sydafrika

Der er udbruft magtkamp i Sydafrikas parti ANC, hvor modstandere af præsident Jacob Zuma kræver hans afgang, efter han ikke længere er partiformand og er ramt af korruptionsanklager. Partiets nyvalgte leder Cyril Ramaphosa kæmper bag kulisserne for at tvinge Zuma væk.

Se Tema

Ransagningen af hjemmet i Johannesburg sker samtidig med, at præsident Jacob Zuma er under stort pres for at trække sig fra posten – blandt andet på grund af hans tætte forbindelse til Gupta-familien.

En hårdere kurs over for præsident Zumas allierede

Ransagningen er en drastisk eskalering i presset på Jacob Zuma. Den ses som et tegn på, at den nye leder af regeringspartiet ANC, Cyril Ramaphosa, vil føre en hård kurs over for dem, der sættes i forbindelse med beskyldningerne om korruption, der er foregået under Jacob Zumas ni år som præsident.

Morgenens ransagninger kommer i forbindelse med efterforskningen af et landbrugsprojekt, der skulle hjælpe fattige, sorte landmænd. Men myndighederne mener, at Gupta-familien har hevet flere millioner dollars derfra og ned i egne lommer.

ANC har forlangt, at Jacob Zuma træder frivilligt af senest i dag. Hvis ikke det sker, vil de stemme om, hvorvidt der skal stilles en mistillidsafstemning i morgen.