Sydafrikas Zuma: Grådighed i partiet er en trussel

Nelson Mandelas frihedsbevægelse trues af splittelse og er svækket af anklager om korruption.

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, er svækket af korruptionsanklager og har skabt splittelse i Nelson Mandelas frihedsbevægelse ANC. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix © Siphiwe Sibeko)

Sydafrikas regerende parti ANC indledte lørdag en skæbnekongres i Soweto uden for Johannesburg.

Her skal den splittede bevægelse vælge en ny leder til at efterfølge den svækkede præsident, Jacob Zuma.

Valget er det måske mest afgørende øjeblik for ANC i de 23 år, frihedsbevægelsen har været ved magten.

Skandaler og beskyldninger om korruption har plettet Zumas tid som præsident og partiet, der var med til at afskaffe raceopdelingen i landet og erstattet det hvide mindretalsstyre.

I sin tale lørdag erkendte Zuma, at "grådighed udgør en alvorlig trussel" i partiet.

Men samtidig understregede han, at "tyveri og korruption" er lige så udbredt i den private sektor som i regeringen. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Partiet har mistet mange af sine tidligere tilhængere. Men Jacob Zuma forsvarede ANC, som Nelson Mandela stod i spidsen for.

- Et tungt ansvar hviler på de delegeredes skuldre for at forny vores bevægelse og genrejse dens tidløse værdier, sagde præsidenten ifølge AP.

Vinderen af formandsposten i ANC vil efter alt at dømme afløse Zuma som Sydafrikas præsident. Men først efter det næste valg, som skal afholdes i 2019.

Omkring 5000 delegerede skal vælge Zumas efterfølger. Valget af en ny leder finder sted søndag aften.

Kandidaterne

  • Spidskandidaterne er den nuværende vicepræsident, Cyril Ramaphosa, og Nkosazana Dlamini-Zuma, der er præsidentens ekskone og tidligere minister.

  • Dlamini-Zuma har blandt andet ført kampagne mod hvides fortsatte dominans i landets erhvervsliv.

  • Den 65-årige Ramaphosa, der er tidligere fagforeningsleder, har talt stærkt imod korruption og har mange tilhængere i erhvervslivet og i middelklassen.

  • Dlamini-Zuma støttes af ANC's magtfulde kvindegruppe og ungdomspartiet, mens den tidligere fagforeningsleder Ramaphosa har bred støtte fra folk i byerne og middelklassen.

  • I alt syv kandidater er opstillet. Men kun Ramaphosa og Dlamini-Zuma menes at have en chance for at vinde.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter