Sydafrikas Zuma: Grådighed i partiet er en trussel

Nelson Mandelas frihedsbevægelse trues af splittelse og er svækket af anklager om korruption.

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, er svækket af korruptionsanklager og har skabt splittelse i Nelson Mandelas frihedsbevægelse ANC. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix © Siphiwe Sibeko)

Sydafrikas regerende parti ANC indledte lørdag en skæbnekongres i Soweto uden for Johannesburg.

Her skal den splittede bevægelse vælge en ny leder til at efterfølge den svækkede præsident, Jacob Zuma.

Valget er det måske mest afgørende øjeblik for ANC i de 23 år, frihedsbevægelsen har været ved magten.

Skandaler og beskyldninger om korruption har plettet Zumas tid som præsident og partiet, der var med til at afskaffe raceopdelingen i landet og erstattet det hvide mindretalsstyre.

Magtkamp i Sydafrika

Der er udbruft magtkamp i Sydafrikas parti ANC, hvor modstandere af præsident Jacob Zuma kræver hans afgang, efter han ikke længere er partiformand og er ramt af korruptionsanklager. Partiets nyvalgte leder Cyril Ramaphosa kæmper bag kulisserne for at tvinge Zuma væk.

Se Tema

I sin tale lørdag erkendte Zuma, at "grådighed udgør en alvorlig trussel" i partiet.

Men samtidig understregede han, at "tyveri og korruption" er lige så udbredt i den private sektor som i regeringen. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Partiet har mistet mange af sine tidligere tilhængere. Men Jacob Zuma forsvarede ANC, som Nelson Mandela stod i spidsen for.

- Et tungt ansvar hviler på de delegeredes skuldre for at forny vores bevægelse og genrejse dens tidløse værdier, sagde præsidenten ifølge AP.

Vinderen af formandsposten i ANC vil efter alt at dømme afløse Zuma som Sydafrikas præsident. Men først efter det næste valg, som skal afholdes i 2019.

Omkring 5000 delegerede skal vælge Zumas efterfølger. Valget af en ny leder finder sted søndag aften.

Kandidaterne

  • Spidskandidaterne er den nuværende vicepræsident, Cyril Ramaphosa, og Nkosazana Dlamini-Zuma, der er præsidentens ekskone og tidligere minister.
  • Dlamini-Zuma har blandt andet ført kampagne mod hvides fortsatte dominans i landets erhvervsliv.
  • Den 65-årige Ramaphosa, der er tidligere fagforeningsleder, har talt stærkt imod korruption og har mange tilhængere i erhvervslivet og i middelklassen.
  • Dlamini-Zuma støttes af ANC's magtfulde kvindegruppe og ungdomspartiet, mens den tidligere fagforeningsleder Ramaphosa har bred støtte fra folk i byerne og middelklassen.
  • I alt syv kandidater er opstillet. Men kun Ramaphosa og Dlamini-Zuma menes at have en chance for at vinde.

/ritzau/Reuters