Sydamerikanske ledere raser over flyspion-sag

Europæisk luftblokade mod præsidentflyet fra Bolivia er umulig at retfærdiggøre, lyder det.

Bolivias præsident bliver modtaget efter at være tvunget ned i lufthavnen i Wien. Nu holder sydamerikanske ledere møde om sagen. (Foto: Martin Alipaz © Scanpix)

Statsledere fra op til 12 lande i Sydamerika er indkaldt til et krisemøde torsdag, efter at et fly med Bolivias præsident, Evo Morales, blev tvunget til at lande i Østrig på vej hjem fra Rusland.

Desuden blev flyet beordret til at holde sig væk fra luftrummene i flere europæiske lande.

Hændelsen har fået handelsorganisationen Unasur til at hasteindkalde lederne fra de 12 medlemslande til et møde. Sent onsdag havde seks ledere bekræftet deltagelse i mødet, der finder sted i Bolivia.

Vrede over lukkede luftrum

Organisationen fordømmer, at Morales fly tirsdag blev tvunget til at mellemlande i Wien på grund af mistanke om, at den spionsigtede amerikaner Edward Snowden befandt sig på flyet.

Morales vendte også sin vrede mod regeringerne i Portugal, Frankrig, Spanien og Italien, som alle lukkede luftrummet for præsidentens fly.

Det vides ikke, hvorfra mistanken om, at Snowden skulle være om bord på flyet, kommer. Amerikaneren har siden forrige søndag befundet sig i et ingenmandsland i transitområdet i den internationale lufthavn i Moskva.

Frankrig beklager

Bolivia overvejer at klage til FN over luftblokaden mod præsidentflyet.

Frankrigs præsident, François Hollande, beklager udelukkelsen af Morales fly fra det franske luftrum.

- Der var modstridende oplysninger om, hvem der var om bord. Da jeg fik at vide, at det var Bolivias præsident, gav jeg straks tilladelse til, at det kunne overflyve fransk territorium, sagde han.

/ritzau/Reuters