Sydamerikanske ledere tager varmt imod forsøg på magtovertagelse i Venezuela

Brasiliens præsident håber, at oppositionslederen i Venezuela kan genskabe fred og demokrati i landet.

Tusinder af demontranter er gået på gaden i Venezuela i protest mod den siddende præsident, Nicolas Maduro. (Foto: MIGUEL GUTIERREZ © Scanpix)

Venezuelas store nabo Brasilien hilser den 35-årige oppostionsleder Juan Guaidó varmt velkommen på posten som midlertidig præsident i Venezuela.

Den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, skriver på Twitter, at han håber den unge politiker vil kunne genskabe både fred og demokrati i det stærkt uroplagede land.

Det sker, efter at den venezuelanske oppositionsleder har erklæret den siddende præsident Nicolas Maduro for afsat og udråbt sig selv som midlertidig præsident.

- Jeg sværger at overtage alle beføjelser fra præsidentembedet og sikre en ende på denne tilranelse af magten, lød det fra den 35-årige Guaido, da han afsagde en symbolsk ed foran de mange fremmødte i hovedstaden Caracas.

Maduro selv betegner situationen som et kupforsøg med støtte fra USA, som oppositionen ikke skal få held med.

Danmark bakker også op

Erklæringen fra oppositionslederen fandt sted under en omfattende demonstration i hovedstaden, hvor titusindvis var samlet for at protestere mod Nicolas Maduro.

Og Brasilien er ikke den eneste nabo, der tager varmt imod kupforsøget anført af Juan Guaido.

Både Costa Rica, Guatemala, Peru, Argentina, Paraguay og naboen Colombia anerkender Juan Guaidos selverklærede overtagelse af magten.

- Min nation vil støtte Guaido i denne proces mod demokrati, siger den colombianske præsident, Ivan Duque.

Mens de europæiske lande har været tilbageholdende med at melde ud, hvor de står i striden om magten i Venezuela, har den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA) på Twitter skrevet, at Danmark også bakker op om den unge oppositionsleder.

- Nyt håb i Venezuela. Danmark støtter de legitime demokratisk valgte institutioner - ikke mindst den lovgivende forsamling og dermed Juan Guaido. Presser på for at EU melder samlet ud, skriver han.

Amerikanske diplomater udvist

Den amerikanske præsident, Donald Trump, var heller ikke sen til at støtte op om Juan Guaido.

- Venezuelas folk har modigt talt imod Maduro og hans regime og krævet frihed og retssikerhed, lød det fra Donald Trump i en udtalelse umiddelbart efter Juan Guaidos erklæring.

Nicolas Maduro erklærede kort efter, at alle amerikanske diplomater har 72 timer til at forlade landet.

Der er dog lande, der ikke ser Juan Guaido som en folkets frelser.

Bolivias præsident, Evo Morales, udtrykker sin solidaritet med det venezuelanske folk ved at fordømme oppositionslederens "imperalistiske angreb".

- Vores solidaritet ligger hos Venezuelas folk og Nicolas Maduro i disse afgørende timer, hvor imperalismens kløer igen forsøger at give demokratiet et dødsstød.

- Vi vil ikke være USA's baghave igen, skriver Evo Morales på Twitter.

Også i Mexico vil man fortsat betragte Nicolas Manduro som præsident af Venezuela.

- Vi bibeholder vores neutrale position i forhold til konflikten i Venezuela, siger en talsmand for den mexicanske præsident, Andres Manuel Lopez Obrador, til AP.

Facebook
Twitter