Syden overhaler Vesten: Rekordstor vækst i ulandene

Stigende vækst og faldende fattigdom i ulandene kan skabe nye muligheder for Vesten, viser ny FN-rapport.

Væksten i ulandene er nu større end i Vesten. (© DR)

Den globale magtbalance er under stor forandring i det 21. århundrede, hvor mere end 40 udviklingslande har oplevet rekordstor vækst og hevet milliarder af mennesker ud af fattigdom inden for de sidste 10 år.

Det fastslår den årlige rapport om befolkningsudviklingen verden over, Human Development Report, fra FNs udviklingsorganisation, UNDP.

Bedre tider

- Aldrig før i historien har levevilkår og fremtidsudsigter for så mange mennesker ændret sig så dramatisk og så hurtigt, sagde vicegeneralsekretær og administrator for UNDP, Rebeca Grynspan, da rapporten torsdag blev fremlagt i København.

Fra 1980 til 2010 har ulandene næsten fordoblet deres andel af verdens handel med varer fra 25 procent til 47 procent.

Og i Kina og Indien alene er de økonomiske resultater øget med 50 procent på mindre end 20 år.

Økonomisk kvantespring

Til sammenligning tog det Europa og Nordamerika godt og vel 40 år at opnå samme udvikling under den industrielle revolution.

UNDP vurderer, at inden år 2020 vil den samlede produktion i de tre ledende økonomier i Syd - Kina, Brasilien og Indien - overgå den i USA, Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Canada.

Men det betyder ikke nødvendigvis negative konsekvenser for Vesten, hvis man spørger udviklingsorganisationens øverste chef, Helen Clark.

Hurtigt udviklingsproces

- Rapporten fornyer vores forståelse af den globale udviklings aktuelle status og viser, hvor meget vi kan lære af erfaringerne fra den hurtige udviklingsproces i en lang række af lande i Syd, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Ifølge UNDP kan de store fremskridt, der finder sted i ulandene og vækstlandene Brasilien, Rusland, Indien og Kina, skabe nye samarbejdsmuligheder med Vesten, der kan være med til at fremme kampen mod for eksempel klimaforandringer.

Færre fattige

Derudover er væksten også med til at reducere den globale fattigdom.

Således er andelen af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom i ulandene, faldet fra 43 procent i 1990 til 22 procent i 2008.

Ulandenes økonomiske optur menes at være et resultat af vedvarende investeringer i uddannelse, sundhed og sociale programmer.

/ritzau/