Tema Nordkoreas missiltrussel

Sydkorea fordømmer ny missiltest: Et spørgsmål om liv og død

Nordkoreas nukleare våben er et spørgsmål om liv og død, siger præsident Moon Jae-in.

Et billede fra japansk tv viser missilets bane, inden det landede i Det Japanske Hav efter 37 minutter. (Foto: Franck Robichon © Scanpix)

Den sydkoreanske sikkerhedsråd har i dag holdt et hastemøde, efter at Nordkorea for 11. gang i år har foretaget en missilaffyring, som fløj 930 kilometer og landede i Det Japanske Hav efter 37 minutter natten til i dag.

Inden da havde missilet nået en maksimal højde på 2.500 kilometer.

På mødet fordømte Sydkorea affyringen i meget kraftige vendinger, skriver nyhedsbureauet Yonhap.

- Jeg opfordrer meget kraftigt Nordkorea til at komme ud af den vildfarelse, at udviklingen af nukleare våben og missiler vil give dem sikkerhed. I stedet bør de ruste ned, siger den sydkoreanske præsident Moon Jae-in.

Missilaffyringen fandt ifølge Sydkorea sted natten til i dag og landede i Japans såkaldte eksklusive økonomiske zone (EØZ), skriver Reuters, der citerer den japanske regering. EØZ er en havzone, som giver et land visse rettigheder op til 200 sømil fra fastlandet. For eksempel med hensyn til at lede efter olie og gas, men skal ikke forveksles med landets maritime grænse.

Det er ellers blot tre dage siden, at Sydkoreas præsident mødtes med Donald Trump i Det Hvide Hus, hvor truslen fra Nordkorea var øverst på dagsordenen.

Her fandt de to præsidenter et fælles fodslag om ikke udelukkende at bekæmpe Nordkorea med militær magt og trusler, men også at gå diplomatiets vej.

- Præsident Trump og jeg blev enige om, at kun høj sikkerhed kan bringe en varig fred, lød det blandt andet fra Moon Jae-in på et pressemøde efter statsmødet.

Men efter den seneste affyring skærper sydkoreanske Moon Jae-in retorikken.

- Nordkoreas nukleare missiler er et spørgsmål om liv og død, som truer sikkerheden og livet for vores folk og allierede. Vi vil ikke tolerere sådanne trusler under nogen omstændigheder, siger han efter mødet i sikkerhedsråd.

Nordkoreas testaffyringer i 2017

 • 4. juli: Et ballistisk mellemdistancemissil bliver affyret nær grænsen til Kina og lander i Det Japanske Hav.
 • 8. juni: Nordkorea affyrer mindst to missiler. De har angiveligt en rækkevidde på 200 kilometer.
 • 29. maj: Nordkorea tester et kortdistancemissil. Det flyver 450 kilometer og lander i Japans økonomiske zone.
 • 22. maj: Nordkorea tester et mellemdistancemissil af typen Pukguksong 2. Det flyver næsten 500 kilometer, før det lander i Det Japanske Hav.
 • 14. maj: Et missil flyver over 100 kilometer og lander i Det Japanske Hav. Det sker, fire dage efter at Sydkorea har valgt den liberale Moon Jae-in til ny præsident, og Kina har arrangeret et topmøde om handel mellem Asien og Europa.
 • 29. april: Et ballistisk missil testes samme dag, som FN holder møde om den anspændte situation omkring Nordkorea.
 • 16. april: Et uidentificeret missil eksploderer i luften umiddelbart efter opsendelse.
 • 5. april: Nordkorea affyrer et mellemdistancemissil i retning mod Japan. Missilet flyver omkring 60 kilometer, før det lander i havet.
 • 22. marts: Et ballistisk mellemdistancemissil af typen Musudan bliver affyret, men eksploderer få sekunder efter opsendelse.
 • 7. marts: Fem ballistiske missiler bliver skudt ud over Det Japanske Hav.
 • 12. februar: Nordkorea tester et Pukguksong 2-langtrækkende missil. Det flyver 500 kilometer og lander i havet mellem Nordkorea og Japan.
 • Nordkorea har gennemført fem atomprøvesprængninger i 2006, 2009, 2013 og to i 2016.