Tema Nordkoreas missiltrussel

Sydkorea frygter for nordkoreanske dødspatruljer efter afhopning

Sydkorea: Nordkorea vil måske gøre forskellige forsøg på at forhindre flere afhopninger og yderligere uro.

Nyhedsrapporter om Thae Yong Hos afhopning fylder mediebilledet i Sydkorea. (Foto: Kim Hong-Ji © Scanpix)

Sydkorea udsendte søndag en advarsel om, at Nordkorea måske vil udsende dødspatruljer og bortførelsespatruljer som reaktion på de seneste afhopninger fra det stalinistiske diktatur.

Efter en opsigtsvækkende afhopning fra Nordkorea i den forgangne uge krævede nordkoreanerne søndag at få udleveret 13 nordkoreanske restaurationsarbejdere, som flygtede til Sydkorea i april.

Gruppen er netop blevet frigivet fra varetægt i Sydkorea og kan bevæge sig frit.

Afhopper er tidligere ambassadør i Danmark

Nordkoreas viceambassadør i Storbritannien hoppede i den forgangne uge af sammen med sin kone og sin søn. Tilbage i 1997 var han, Thae Yong Ho, også Nordkoreas ambassadør i Danmark. Afhopningen var en af de mest opsigtsvækkende fra den totalitære stat i de seneste år.

Thae Yong Ho, der var rådgiver og ambassadørens stedfortræder på den nordkoreanske ambassade i London, siger, at baggrunden for hans afhopning er "afsky over for Kim Jong-uns (Nordkoreas leder, red.) regime samt hans beundring for Sydkoreas frie og demokratiske system."

- Det er højst sandsynligt, at Nordkorea nu vil gøre forskellige forsøg på at forhindre flere afhopninger og yderligere uro i befolkningen, hedder det i en erklæring fra Sydkoreas genforeningsministerium.

Har tidligere forsøgt attentat mod afhopper

En højtstående embedsmand fra ministeriet siger, at Nordkorea er bragt i en vanskelig situation, og at der kan ventes forskellige reaktioner.

- Når man tager den nordkoreanske leder, Kim Jong-Uns personlighed i betragtning, så er det meget farligt, siger den anonyme talsmand.

Han henviser blandt andet til, at nordkoreanerne gjorde forsøg på at snigdræbe en højtstående afhopper i 1997, Hwang Jang-Yop, som havde været chefideolog i Pyongyang. Attentatplanerne mislykkedes, og Hwang Jang-Yop døde af naturlige årsager i 2010.

Afhoppere er 'afskum'

Viceambassadøren er den mest højtstående diplomat, der nogensinde er afhoppet.

Nordkorea beskylder ofte sit naboland i syd for at bortføre eller hjernevaske nordkoreanere, så de hopper af. I den nordkoreanske propaganda blive afhoppere beskyldt for at være "afskum", der er stukket af med statslige midler, og som har voldtaget mindreårige og som spionerer for Vesten.

Næsten 30.000 nordkoreanere er flygtet fra fattigdom og undertrykkelse i deres hjemland og har søgt tilflugt i Sydkorea.

/ritzau/AFP