Sydkorea: Ny præsident vil tale atomprogram med Nordkorea

Moon Jae-in er indsat om ny præsident i Sydkorea efter valget i går. Han bebuder samtaler med Nordkorea.

Sydkoreas nye præsident, Moon Jae-in vandt præsidentvalget i går stort, og han er allerede blevet indsat på posten. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Den liberale Moon Jae-in er indsat som ny præsident i Sydkorea, efter at den tidligere menneskerettighedsadvokat vandt en jordskredssejr i går.

Moon Jae-in har tidligere sagt, at han vil søge en tættere dialog med Nordkorea om atomvåbenprogrammet, og budsakabet blev gentaget efter indsættelsesceremonien.

Det vil være et markant skifte i den sydkoreanske politiske kurs over for naboen i nord. Hidtil har Sydkorea med tætte bånd til USA været på konfliktkurs med det nordkoreanske styre.

I samme ombæring siger den nye præsident, at han er klar til at forhandle med Kina og USA om det kontroversielle missilforsvarssystem Thaad, som amerikanerne er ved at installere i Sydkorea som et værn mod Nordkorea.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at opbygge fred på den koreanske halvø, siger Moon Jae-in, som også lover at styrke samarbejdet med blandt andet USA yderligere.

En af Moon Jae-ins første opgaver bliver at sætte navn på sin premierminister, som derpå skal godkendes i parlamentet. De øvrige ministre i regeringen kræver ingen godkendelse i folkeforsamlingen.

Moon Jae-in afløser Park Geun-hye, som blev afsat på grund af korruption 10. marts. Hun er tilbageholdt og afventer i øjeblikket en retssag om korruption.

/ritzau/