Sydkorea svælger i præsident-skandale

En personlig ven af Sydkoreas præsident anklages for at have styret hende som en dukkefører.

Demonstranter med masker viser, hvordan de mener, at Chio Soon-Sil har styret Sydkoreas præsident, Park Geun-Hye, som en dukkefører. (Foto: © Jung Yeon-je, Scanpix)

I morges angreb en 45-årig mand anklagemyndighedens kontor i Seoul med en gravko.

Angrebet er den seneste krølle på en omfattende skandale, som har sat sindene i kog i Sydkorea de seneste uger. Sagen handler om et venskab mellem Sydkoreas præsident, Park Geun-Hye, og den 60-årige kvinde Choi Soon-sil - et venskab, som mange sydkoreanere mener, har strakt sig langt ud over rimelighedens grænser.

Som udtryk for opstandelsens omfang forklarede manden i gravkoen sit angreb med, at han ville "hjælpe Choi Soon-sil med at dø".

Se angrebet i videoen:

Her følger en gennemgang af skandalen, der omfatter anklager om hemmelige magthavere, korruption og en obskur, kristen kult.

Taler og dokumenter

Sagen begyndte at rulle for en måneds tid siden i sydkoreanske medier. De kunne afsløre, at Choi Soon-sil, som ikke har nogen officiel post eller titel, tilsyneladende har redigeret præsident Parks taler, haft adgang til fortrolige dokumenter og dikteret vigtige politiske udspil, skriver The Guardian.

Præsidenten har i en kort tv-tale bekræftet, at Choi og hendes afdøde far har hjulpet hende gennem svære perioder i livet, og at Choi har fået lov til at se udkast til taler. Sidstnævnte beklagede hun.

Afsløringerne har ført til store demonstrationer i Sydkorea, hvor tusinder har beskyldt Chio Soon-Sil for at styre Park Geun-Hye som en dukkefører - og krævet præsidentens afgang.

Se en video fra en af de største demonstrationer i weekenden i Seoul:

Korruption

Park Geun-Hye ser dog foreløbig ud til at "slippe" med et dramatisk fald i sin popularitet, mens udsigterne er mere dystre for Choi Soon-sil.

Anklagemyndigheden har åbnet en efterforskning for at finde ud af, om hun har udnyttet sin unikke - og skjulte - adgang til magtens indercirkler.

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at undersøgelsen koncentrerer sig om tre anklager:

  1. 1

    Om Choi har fået et prestigefyldt universitet til at ændre sine adgangskrav, så Chois datter kunne blive optaget.

  2. 2

    Om Choi har skaffet bevillinger fra staten til velgørende organisationer, hun kontrollerer - og efterfølgende eventuelt kanaliseret penge videre til private formål.

  3. 3

    Om Choi har medvirket til læk af fortrolige dokumenter.

Særligt anklagen om, at Choi Soon-sil har fiflet med undervisningssystemet vækker vrede i Sydkorea, hvor befolkningen har et nærmest hysterisk forhold til uddannelse.

Choi fik vreden at føle, da hun i går dukkede op i Seoul for at svare på anklagemyndighedens spørgsmål. Kvinden blev fuldstændigt mast af journalister og demonstranter, mens hun mumlede sin anger og en bemærkning om, at hun fortjente at dø.

Se det dramatiske optrin i videoen:

Obskur kult

Venskabet mellem de to kvinder går 40 år tilbage i tiden.

Chois far, Choi Tae-min, blev en slags mentor for Park Geun-Hye, da hendes mor blev dræbt af en kugle, som egentlig var tiltænkt Parks far, Park Chung-hee, Sydkoreas daværende diktator.

Forholdet til Choi-familien blev endnu tættere, da Park Chung-hee blev dræbt i et andet attentat, skriver Korean Herald.

Choi Tae-min var leder af en obskur, kristen kult og hævdede, at Park Geun-Hyes mor havde henvendt sig til ham i en drøm efter sin død. De voldsomste kritikere af Choi Soon-sil mener, at datteren har videreført sin fars bizarre religion - og at Sydkorea i virkeligheden bliver ledet af en forstyrret shaman.

Park Geun-Hye blev Sydkoreas første kvindelige præsident i 2013. Inden skandalen brød løs, havde hun arbejdet for at ændre Sydkoreas forfatning, så en præsident kan genvælges efter sin femårige embedsperiode. I øjeblikket er udsigten for den plan ret dyster.