Siden 2018 har det været lovligt for sydkoreanere at arbejde op til 52 timer om ugen. Nu har regeringen foreslået at hæve grænsen til 69 timer.
Med det nye loft for overarbejde kan ansatte arbejde intenst i perioder og spare sammen til at holde fri i andre.
Sådan fremlægger regeringen forslaget, som dog har mødt kritik fra flere kanter, herunder landets fagforeninger.
- Det vil gøre det lovligt at arbejde fra klokken ni om morgenen til midnat fem dage i streg, skriver det sydkoreanske fagforeningsforbund i en pressemeddelelse ifølge Reuters.
Sydkoreanske kvindeorganisationer frygter, at forslaget vil pålægge kvinder flere opgaver i hjemmet.
- Mens mænd arbejder til sent, bliver de frataget huslige pligter, og kvinder må gøre alt arbejdet i hjemmet, skriver de forenede koreanske kvindeforeninger ifølge Reuters.
Regeringen håber derimod, at et mere fleksibelt arbejdsliv vil gøre det muligt for flere at stifte familie.
- Vi vil introducere dette markante tiltag for at mindske arbejdstimer under graviditeten, og mens man opdrager børn, siger beskæftigelsesminister Lee Jung-Sik.
Mangel på hænder i fremtiden
Flere arbejdstimer kommer næppe til at få flere koreanske kvinder til at vælge børn til.
Sådan lyder analysen fra Ayo Wahlberg, professor i antropologi hos Københavns Universitet med specialviden om reproduktion.
- Jeg er ganske overrasket over forslaget. Et udmattende arbejdsliv er netop en af grundene til, at man globalt set har en faldende fødselsrate, siger Ayo Wahlberg.
Ifølge ham er regeringens udspil nærmere et forsøg på at øge arbejdsudbuddet. Derfor skruer man arbejdstiderne i vejret.
Sydkorea ser nemlig ind i en fremtid, hvor der vil være stor mangel på arbejdskraft, da der bliver færre unge og flere ældre på grund af fødselsraten, som er verdens laveste.
Derudover har landet en stram migrationspolitik, hvilket også giver færre hænder på arbejdsmarkedet, tilføjer Ayo Wahlberg.
Arbejdslivet er et 'helvede på jord'
Udsigten til endnu længere arbejdsdage møder modstand fra især unge generationer, fortæller Ayo Wahlberg.
- Den unge generation beskriver arbejdslivet og forholdene i Sydkorea med en metafor, som kan oversættes til noget i retning af ‘håbløs helvede på jord’, siger han.
Og arbejdspresset er markant. Hver femte sydkoreaner arbejder mere end 50 timer om ugen, skriver Reuters.
I Sydkorea springer nye initiativer op som et symptom på arbejdskulturen. Herunder såkaldte 'healingcafeer', hvor kontoransatte kan snige sig hen i frokostpausen og tage en lur i et baglokale med dæmpet belysning og massagestole.
- Man ser modreaktioner mange steder, hvor stressede arbejdere søger mod åndehuller fra hverdagens pres, siger Ayo Wahlberg.
Oppositionens demokratiske leder, Lee Jae-Myung, har erklæret, at hans parti vil stemme imod, når forslaget skal behandles i parlamentet.
Her har den demokratiske opposition flertal mod den siddende konservative præsident, Yoon Suk Yeol, som vandt en marginal sejr ved præsidentvalget sidste år.