Sydkorea vil undersøge international adoption: 'Adopterede rundt om i verden græd af glæde'

Sydkorea nedsætter en kommission, der skal undersøge internationale adoptioner til blandt andet Danmark

Peter Møller står i spidsen for Danish Korean Rights Group, en organisation for danske adopterede, som i månedsvis har arbejdet med at fremskaffe dokumentation. (Foto: © Lee Jin-man, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved)

Med en historisk afgørelse har Sandhedskommissionen i Sydkorea besluttet at undersøge omfanget af svindel i adoptionsbranchen. Det sker i første omgang ved at udtage 34 mistænkelige sager, hele 20 af dem omhandler adoptioner til Danmark.

- Adopterede rundt om i verden græd af glæde, da de fik nyheden, siger Peter Møller.

Han står i spidsen for Danish Korean Rights Group, en organisation for danske adopterede, som i månedsvis har arbejdet med at fremskaffe dokumentation.

- Nu kan vi omsider få klarlagt, hvad jeg betragter som systematisk svindel, hvor adoptionsbureauer og børnehjem i Sydkorea blandt andet har kidnappet børn og forfalsket fødselsdokumenter i stor stil, siger han.

Indbringende forretning

Gennem årene har Sydkorea bortadopteret op mod 200.000 børn. Danmark er med op mod 9000 et af de lande i verden, der i forhold til befolkningsstørrelse har modtaget allerflest.

Peter Møller er advokat og har indsamlet dokumenter fra adskillige sager, som adopterede har sendt til 'Danish Korean Rights Group' (DKRG). De er blevet sendt, fordi flere adopterede har fundet forældre i Sydkorea, selvom det fremgik af deres papirer, at de var forældreløse. (Foto: © Lee Jin-man, Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved)

Mange dansk-koreanske adopterede er vokset op i den tro, at de var forældreløse, for det stod i adoptionspapirerne. Nu finder nogle ud af, at det ikke passer.

- Det har efter vores opfattelse været en indbringende forretning i Sydkorea, hvor de involverede adoptionsbureauer og børnehjem har tjent millioner på at bortadoptere babyer til USA og Europa, siger Peter Møller.

- Og for at skaffe børn nok i forhold til efterspørgslen har man taget groteske metoder i brug. Børn er blevet stjålet på markeder, mens andre har været midlertidigt placeret på børnehjem. Når de biologiske forældre kom for at hente dem, fik de for eksempel at vide, at barnet desværre var afgået ved døden.

Brækjern ind i pilråddent system

Eva Tind er en af dem, der blev registreret som forældreløs og hittebarn – og sendt til Danmark i 1975 med ændret fødselsdato. I virkeligheden havde adoptionsbureauet i Sydkorea hele tiden informationer om, at forældrene var i live. Hun fik kontakt til dem, da hun var 14 og 21, da hun mødte dem første gang.

Eva Tind fik af vide, at hun blev fundet på en bænk i en park og efterfølgende kom på børnehjem. Hun har dog fundet frem til, at begge ting er forfalsket i adoptionspapirerne. (Foto: © Gregers Tycho)

- Vi adopterede har hele tiden vidst, at der blev svindlet. Det nye er, at det nu bliver anerkendt og officielt undersøgt. Kommissionsundersøgelsen kan blive et brækjern ind i et pilråddent system, siger Eva Tind.

Peter Møller og gruppen af danske adopterede har løbende indsamlet sager fra hele verden og er nu oppe på flere end 300.