Sydkoreansk talsmand: Vi er snart på talefod med Nordkorea igen

Militærøvelse med USA har standset forhandlingerne. Men på fredag er øvelsen slut.

Trods mislyde mellem den amerikanske, sydkoreanske og nordkoreanske præsident, kan forhandlingerne mellem Syd- og Nordkorea snart genoptages, vurderer en sydkoreansk talsmand. (Foto: © Kim Hong-Ji, Scanpix)

Der vil næppe gå lang tid, før Sydkorea igen kan forhandle med Nordkorea.

Det vurderer talsmand for den sydkoreanske præsident Yoon Young-chan på et pressemøde i Washington, ifølge Reuters.

Den nye åbne linje mellem de to stater på den koreanske halvø blev lukket ned af Nordkorea i sidste uge, blandt andet i vrede over en fælles militærøvelse mellem Sydkorea og USA.

Reaktionen indebar en sidste minuts aflysning af et møde mellem parterne og nordkoreanske trusler om at droppe det planlagte topmøde mellem Donald Trump og Kim Jong-un den 12. juni.

Men øvelsen, som involverer amerikanske fly og omkring 2.000 sydkoreanske tropper, slutter på fredag. Kort derefter er det sandsynligt, at samtalerne med Nordkorea vil kunne starte igen, siger den sydkoreanske præsidenttalsmand.

Sydkoreanske journalister inviteret

Også Nordkorea signalerer, at landet stadig vil holde kontakten varm med sin nabo i syd.

Således har sydkoreanske journalister i sidste øjeblik fået lov til at deltage i nedlukningsceremonien for det nordkoreanske atomtestcenter Punggye-ri, som ligger dybt inde i bjergene i landets nordøstlige del.

De sidder nu, sammen med repræsentanter for andre internationale medier, i et tog, som på 10-12 timer skal transportere dem til testcenteret.

Nedlukningen af atomtestcenteret anses som et udtryk for god vilje fra Kim Jon-un op til topmødet med Trump. Det kan dog hurtigt startes op igen, ifølge AP.

I går kom det frem, at den amerikanske administration ikke længere er overbevist om, at det historiske topmøde mellem Trump og Kim Jon-un vil blive til noget.