Sydspanien oplever mere end fordobling af migranter

Migranter fra Nordafrika stævner i stigende grad ud fra Marokko mod Andalusien i Spanien.

163 migranter fra Marokko, heriblandt 50 børn, blev reddet af den spanske kystvagt ud for Gibraltar den 7. juli 2017. (Foto: © MARCOS MORENO, Scanpix)

Spanien er lige nu det land i Europa, der oplever den største stigning i antallet af flygtninge og migranter.

Flere end 6.400 migranter er i år kommet til Spanien ad søvejen fra Marokko, hvilket er mere end dobbelt så mange som i samme periode i sidste år.

Eller sagt med andre ord: Der er tale om en stigning på 161 procent.

Det viser den seneste opgørelse fra FN's Internationale Migrationsorganisation, IOM.

Italien er stadig mest populær

Migranternes mest brugte rute fra Afrika til Europa er stadig den fra Libyen til Italien.

Flere end 85.000 er stævnet ud i år på den farlige bådrejse over den del af Middelhavet, hvilket er en stigning på 9 procent i forhold til samme periode sidste år.

Men lige nu er der altså et voksende antal migranter, der fravælger den farlige rejse gennem det lovløse Libyen og i stedet tager op gennem Marokko for at stævne ud mod Solkysten i Spanien.

- Menneskesmuglerne prøver altid at finde nye veje. Egentlig er ruterne fra Marokko til Spanien en klassiker. Men med den nuværende situation i Libyen, er nogle af smuglerne altså vendt tilbage til den gamle rute til Europa, siger IOM's missionsleder i Spanien, María Jesús Herrera.

Undgår voldtægt og fængsel i Libyen

Alene i juni ankom 1.900 migranter fra Marokko til det sydlige Spanien. De fleste er unge mænd fra lande syd for Saharaørkenen som Guinea, Elfenbenskysten, Gambia og Cameroun.

- Folk taler om at tage til Spanien. Det virker mere sikkert at tage gennem Marokko til Spanien end gennem Libyen, siger 27-årige Buba Fubareh fra Gambia til Reuters. Han mislykkedes selv med at komme til Europa via Libyen tidligere på året.

Mange migranter har rapporteret om, hvordan de er blevet smidt i fængsel og udsat for alt fra voldtægt til tvangsarbejde i Libyen.

Billigere og kortere rute

Desuden er ruten fra Marokko til Spanien kortere og billigere end ruten fra Libyen til Italien.

Sidste år tog smuglerne mellem 1.500 og 2.000 euro for rejsen over havet til Spanien, mens den i år koster omkring 900 euro, siger de spanske myndigheder til det europæiske onlinemedie EurActiv.

María Jesús Herrera fra IOM i Spanien mener desuden, at migranter også er begyndt at vælge Spanien, fordi der igen er arbejde at få.

- Den økonomiske krise er ved at være ovre. Stigningen i antallet af migranter er ret ny, og de fleste kommer uden identitetspapirer. Derfor ved vi ikke præcis, hvor de ønsker at rejse hen. Men jeg tror, at mange af dem er kommet for at arbejde i Spanien, siger hun.

Spaniens krise i 2006

Spanien har før været gennem en flygtningekrise.

Tilbage i 2006 ankom omkring 39.000 bådflygtninge til Sydspanien og især De Kanariske Øer, og tusinder døde på den farefulde færd over havet.

Derefter fulgte en årelang kampagne og et samarbejde mellem Spanien og de to vestafrikanske lande Senegal og Mauretanien.

Spanien har siden 2005 brugt 168 millioner euro på sikkerhed og udvikling i de to lande samtidig med, at den spanske kystvagt patruljerer i området.

Dette har resulteret i, at Spanien i gennemsnit årligt har modtaget færre end 5.000 migranter ad søvejen de seneste seks år.

Men i år er stigningen altså allerede til at få øje på.

De spanske myndigheder regner med at skulle tage imod flere end 11.000 flygtninge og migranter fra Nordafrika i år.

Artiklen er blevet rettet i overskrift og indledning. Det fremgik tidligere, at der var tale om en firedobling af antallet af migranter til Spanien. IOM har imidlertid opdateret og rettet i antallet af migranter. Det korrekte er derfor at skrive, at der er tale om mere end en fordobling af antallet af migranter til Spanien i perioden 1. januar til 25. juni 2017 set i forhold til samme periode sidste år.