Sydstater kritiserer amerikansk militærøvelse: Frygter invasion og fangelejre

Chuck Norris og en hel del sydstatslige medborgere er enige: En stor militærøvelse på tværs af det sydlige USA kan være en skjult plan om at overtage Texas.

  • Texas' republikanske guvernør, Greg Abbott, har indsat delstatens militær til at overvåge militærøvelsen og for at dæmpe folks frygt for en invasion. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)
  • I hovedkvarteret for Bastrop County Republican Party florerer konspirationsteorierne om militærøvelsen massivt. Blandt andet er der en udbredt tro på, at militæret bygger tunneller under Walmart-forretninger som led i et militærangreb på civile. Walmart afviser dog, at der bygges tunneller under deres forretninger. (Foto: STAFF © Scanpix)
1 / 2

Den amerikanske hær, flyvevåbnet og søværnet indleder i morgen, onsdag, en massiv militærøvelse i syv amerikanske sydstater.

"Jade Helm 15" hedder operationen, som har spredt frygt i flere af de stater, hvor øvelsen finder sted.

Størst er kritikken i Texas, hvor konspirationsteorier har spredt og rodfæstet sig i en grad, så Texas' republikanske guvernør, Greg Abbott, har set sig nødsaget til at indsætte delstatens militær, Texas State Guard, til at overvåge øvelsen.

Det gør han for at "adressere texanske borgeres bekymringer og for at sikre, at texanske nærområder fortsat er sikre og informerede om de militære procedurer, som vil forekomme."

Frygter militær undtagelsestilstand

Det er blandt andet et lækket kort over militærøvelsen, som har pustet ild i de mange livlige teorier om centraladministrationens planer for staten Texas.

Det konservative Talk Show-program "Infowars" har opsporet kortet over "Jade Helm 15"-øvelsen, som viser de implicerede stater i fire forskellige farver. De to stater i rød, Texas og Utah, betegnes som "fjendtligt territorium".

Selv om kortet skal indgå i en øvelse og altså tilsyneladende er fiktivt, har det fået værten på "Inforwars", Alex Jones, til at mene, at Texas' status på kortet umuligt kan være en tilfældighed.

- Den (regeringen) ved, hvilke stater som ikke er med på militær undtagelsestilstand. Jeg troede, "Jade Helm" bare var en øvelse til at begynde med. Men det er et skalkeskjul for en militær besættelse af Sydvest-USA, og det får jeg nu at vide af højt-rangerede militærkontakter, har han sagt i sit show.

Den kendte skuespiller og selvudnævnte "Texas Ranger", Chuck Norris, er enig med Alex Jones og advarer mod, at regeringen kan planlægge at overtage staten og indføre militær undtagelsestilstand.

Først IS - så civilbefolkningen

Den mest sejlivede konspirationsteori går på, at "Jade Helm 15" faktisk er et dække for, at amerikanske specialstyrker skal nedkæmpe IS-terrorister langs grænsen til Mexico. Undervejs vil der erklæres militær undtagelsestilstand, og marinesoldater og landtropper vil afvæbne civilbefolkningen.

Dem, der modsætter sig, vil blive sendt til en politisk fangelejr. Togene står sågar klar ved byen Bastrop øst for Austin, hvor en stor del af "Jade Helm 15" vil foregå.

- Det er noget, som resten af landet bør bekymre sig om. De har allerede FEMA-tog (amerikanske koordineringsenhed for katastrofeberedskab, red.), som mærkeligt nok ligner de tog, nazisterne benyttede under Anden Verdenskrig, skriver en Bastrop-borger i en online-kommentar.

At IS skulle have etableret en træningslejr ved den mexicanske by El Paso - ikke langt fra grænsen til Texas - er baseret på den konservative "vagthund" Judicial Watch. Han citerede tidligere på året kilder i det mexicanske militær og politi for, at der er fundet dokumenter og bedetæpper, som peger på en IS-celle tæt på grænsen til USA.

https://twitter.com/Waynes_Law/status/621004648237920256

En bekymret Texas-borger undrer sig over "Jade Helm 15", som starter den 15. juli og slutter den 15. september.

Problemer med centraladministrationen

Den amerikanske hærs "Special Operations Command" har dog kategorisk benægtet, at der skulle være planer om at bruge øvelsen til at indføre militær undtagelsestilstand i Texas.

Men en meningsmåling fra Texas Tribune og University of Texas viser, at 39 procent af de registrerede vælgere og 85 procent af den højreorienterede Tea Party-gruppe støtter guvernør Abbotts udspil om at overvåge "Jade Helm 15".

Mark Jones, leder af Institut for Statskundskab ved Rice University i Houston, mener, at Abbotts ageren i forhold til "Jade Helm 15" handler om det forestående præsidentielle primærvalg.

- Republikanske ledere ønsker ikke at gøre noget, der modarbejder disse grupper i en sådan grad, at de samler sig om en fælles modstander frem mod primærvalgene, fortæller han til Reuters.

​- Konspirationsteorierne har en tendens til at blive forstærket i Texas, fordi vi er en stor stat med meget aktive grupper, fortsætter han. ​ ​

​https://twitter.com/broadpath/status/621003552471646209

Der er også plads til at joke om "Jade Helm 15". Her mener en Twitter-bruger, at "Jade Helm 15" allerede har taget det første offer: En orm.

​Den amerikanske journalist, Wade Goodman, siger til den offentligt finansierede radiostation NPR:

- Mistilliden til "Jade Helm" handler om en dyb mistro og endda had til præsident Obama. Militæret er noget helt andet. Det er den ene del af den føderale regering, som Texas' Republikanerne kan lide og tror på. Så enhver mistanke om præsident Obama stopper ved militærets hoveddør. Men jo længere til højre du går, jo mindre er det sandt. Og det er her, det bliver "nasty", siger han.