Sydsudan: Børn lider under krisen i verdens nyeste land

Den væbnede konflikt i Sydsudan sætter en hel generation af børn i landet på spil, advarer FN.

Hvert tiende barn i Sydsudan når ifølge FN ikke at fylde mere end fem år. (Foto: JAMES AKENA © Scanpix)

Børn bliver rekrutteret som børnesoldater til militante bevægelser. De bliver kidnappet. De bliver udsat for seksuel vold. Deres skoler bliver angrebet. Deres mad bliver taget fra dem.

Det er nogle af overskrifterne i en ny rapport fra FN's børneorganisation, Unicef, der kaster lys over den skyggefulde barndom, som børn i Sydsudan har gennemlevet siden 2013 til i dag, hvor krisen i Sydsudan går ind i sit femte år.

Intet barn burde opleve de rædsler og afsavn, som børn står overfor hver eneste dag i Sydsudan.

Mahimbo Mdoe, Unicefs repræsentant i Sydsudan

En hel generation af børn er på spil i verdens yngste land, hvor børnene står ansigt til ansigt med død, skader, sult, sygdomme, rekruttering til væbnede grupper, flugt og mangel på skolegang, vurderer Unicef.

Mindst hvert andet barn er påvirket af konflikten i landet, der for alvor brød ud i slutningen af 2013.

På det tidspunkt anklagede landets siddende præsident, Salva Kiir, sin rival og vicepræsident, Riek Machar, for at planlægge et kup mod ham, og det resulterede i en reel borgerkrig, der siden har kostet flere hundredetusinder mennesker livet og drevet mere end en million mennesker på flugt.

Forbrydelse mod menneskeheden

Og selvom situationen allerede er slem for landets børn, så kan den sagtens blive værre, i takt med at den væbnede konflikt og sikkerhedsrestriktioner betyder, at nødhjælp ikke når frem til de områder, hvor der er hårdest brug for den, advarer Unicef.

Brugen af seksuel vold som et våben i krig udgør en forbrydelse mod menneskeheden.

FN's børneorganisation

- Intet barn burde opleve de rædsler og afsavn, som børn står overfor hver eneste dag i Sydsudan, siger Unicef's repræsentant i landet, Mahimbo Mdoe, og fortsætter:

- De har brug for støtte og beskyttelse, ellers vil de blive en tabt generation, og det sætter fremtiden for det skrøbelige unge land i fare.

Rapporten fra Unicef beskriver, at 19.000 børn er blevet rekrutteret til væbnede grupper, mens 3.200 børn er blevet kidnappet og 1.200 børn er blevet udsat for seksuel vold siden 2013. Samtidig har der været 293 episoder, hvor militæret enten har brugt eller angrebet skoler.

- At angribe skoler og sundhedsklinikker og at nægte børn nødhjælp er seriøse overskridelser af børns rettigheder, mens brugen af seksuel vold som et våben i krig, udgør en forbrydelse mod menneskeheden, lyder det i FN-rapporten.

Sundhedssystem på sammenbruddets rand

Mens borgerkrigen raser ind i sit femte år, står landets sundhedssystem på sammenbruddets rand. Sundhedsklinikker er blevet plyndret eller ødelagt, og mange sundhedsmedarbejdere har ikke fået løn. Udbrud af sygdomme er blevet mere udbredte, og de er blevet mere dødbringende.

Hvert tiende barn i Sydsudan når derfor ikke at fylde mere end fem år, og nogle af de mest dræbende sygdomme er malaria, lungebetændelse og diarré.

Ifølge Verdenssundhedsorganisation blev 20.000 mennesker i landet - over halvdelen af dem børn - ramt af et koleraudbrud i årets første måneder, mens omkring 1,3 millioner blev smittet med malaria.

https://infogram.com/9fd75de4-f5d6-4402-8f8b-04b614e9232a