Sygeplejerske om hjælp til Sverige: Politikerne forstår os ikke

Sveriges socialminister har talt med Danmark og Norge om muligheden for hjælp til coronapatienter.

(Arkivfoto) Til trods for presset på hospitalerne står Sverige overfor en gradvis genåbning af samfundet, (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Det bliver svært at undvære intensivsygeplejersker på de danske hospitaler, hvis nogen pludselig skal komme det svenske hospitalsvæsen til undsætning.

Det siger Pernille Madsen, som er intensiv sygeplejerske på Hvidovre Hospital og medlem af bestyrelsen i Fagligt Selskab for anæstesi-, intensiv- og opvågningssygeplejersker.

- Der kan sagtens være nogen, der kan tage afsted i noget ferie, men jeg har svært ved at se, at vi kan undvære nogen, siger hun.

Pernille Madsen reagerer på nyheden om, at den svenske socialminister, Lena Hallengreen, har taget kontakt til sine ministerkolleger i Danmark og Norge for at gå i dialog om potentiel hjælp til de svenske hospitaler til sommer. Det skriver svenske SVT.

I Sverige er hospitalspersonalet presset efter et år med corona, og flere medarbejdere på de svenske hospitaler har igennem den seneste tid udtrykt bekymring for, hvordan sommerbemandingen skal løses. Det er til trods for, at antallet af indlagte i Sverige er faldende.

De ansatte, der har arbejdet med pleje af covid-19-patienter på intensivafdelinger, har været udsat for ekstremt pres, siger David Konrad, der er chef for kirurgisk og intensivafdeling på Karolinska Universitetshospital i Stockholm, til SVT.

- Til sommer har vi slet ikke det personale, vi har brug for. Det bliver svært.

Sygeplejerskerne trænger til ferie

Der er endnu ikke tale om en officiel forespørgsel om hjælp fra den svenske regering, men et ønske om en "dialog", siger den svenske socialminister til SVT.

- For mig har det været vigtigt, at der har været enighed mellem Sverige, Danmark og Norge om, at der ikke findes nogle kriterier eller aftaler, som skal opfyldes, og at der ikke er noget, som forhindrer svenske regioner i at rekruttere hen over sommeren, siger Lena Hallengren.

Men også på de danske intensivafdelinger er der mange steder problemer med at få ferieplanerne til at hænge sammen, fortæller Pernille Madsen.

Det skyldes blandt andet ifølge hende, at det har været svært at rekruttere intensivsygeplejersker under pandemien.

- Vi er i gang med at afvikle ferie allerede nu for overhovedet at kunne holde sommerferie. Både på intensiv og andre afdelinger har man bestemt knoklet rigtig meget i mere end et år og trænger til at holde sommerferie, siger hun.

Politisk velvilje

Flere politikere ser dog mere positivt på potentielt at skulle hjælpe svenskerne.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, "synes bestemt, vi skal se velvilligt" på det, hvis svenskerne beder om vores hjælp.

- Vi har alle sammen en interesse i at komme igennem den her pandemi så hurtigt som muligt og sørge for, at den får så få menneskelige ofre som det overhovedet er muligt.

- Men der er også et hensyn at tage til det personale i Danmark, som har leveret en ekstraordinær stor indsats og har undladt at holde ferie og taget overarbejde, siger han.

Sverige har jo haft en anden coronapolitik, end vi for eksempel har i Danmark. Det har været noget mere lempeligt, og så er de så i den situation, de er i rent coronamæssigt. Hvorfor skal vi egentlig betale for at hjælpe til med det?

- Man kan altid diskutere de forskellige strategier, man har brugt i de forskellige lande - jeg er selv glad for den strategi, vi har haft i Danmark. Men det er jo ikke patienterne eller sundhedsvæsnet, der skal betale prisen, det er jo en politisk diskussion.

Også konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, er umiddelbart åben for idéen.

- Hvis der er danske sygeplejersker og læger, der har lyst til at tage nogle ekstra vagter, så er det rigtig fint, at vi får det koordineret, så svenskerne får noget hjælp, siger han.

Per Larsen understreger ligesom hans kollega fra Enhedslisten, at det ikke skal gå ud over det danske sundhedsvæsen.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsministeriet.

"Manglende forståelse"

Pernille Madsen kan godt forstå, at politikerne har lyst til at hjælpe i Sverige, men hun mener også, at det er et udtryk for, at de ikke helt forstår sygeplejerskernes virkelighed.

- Som situationen er lige nu, kan det godt føles lidt som en manglende forståelse for, hvad det er for et arbejdspres, man har oplevet rigtig mange steder, siger hun.

- Og måske også en uvidenhed om, at vi faktisk mangler en hel del personale.

I lyset af at der også lurer en potentiel konflikt i baggrunden, fordi sygeplejerskerne ønsker mere i løn, virker det "helt barokt" at spekulere i udlån til Sverige, mener Pernille Madsen.

Hos intensivlægerne ser man dog væsentligt anderledes på situationen.

Ifølge formanden for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Joachim Hoffmann-Petersen, kan Danmark godt hjælpe vores hårdt pressede naboer. Selvom coronapatienter også har belastet de danske hospitaler, er vi slet ikke så hårdt ramte som vores naboer mod nord.

Joachim Hoffmann-Petersen forklarer, at de svenske intentivafdelinger har været belastede igennem lang tid.

- Da vi toppede med covid-patienter havde vi 150 indlagte på de intensive afdelinger - lige nu har vi omkring 30 patienter indlagt på intensiv, siger Joachim Hoffmann-Petersen, som også er folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti.

- Om sommeren er belastningen på intensiv ofte lidt mindre, end den er om vinteren. Så jeg tror, vi kommer ind i en tid nu her, hvor vi godt kan hjælpe dem lidt.

Joachim Hoffman-Petersen ser to muligheder for sig. Enten kan Danmark sende personale til Sverige eller også kan svenske patienter blive sendt til Danmark for at aflaste de svenske intensivafdelinger.

Sverige har tidligere takket nej

Til trods for presset på hospitalerne står Sverige overfor en gradvis genåbning af samfundet, som starter 1. juni. Statsminister Stefan Löfven præsenterede torsdag blandt andet planerne om at slække lidt på grænserne for, hvor mange svenskerne må forsamle sig.

Omkring nytår tilbød Norge og Finland hjælp til de svenske sundhedsvæsen, der også på det tidspunkt var under hårdt pres med mange intensivpatienter. Dengang takkede svenskerne nej.

Hvis dansk sundhedspersonale ender med at tage til Sverige for at hjælpe på hospitalerne, vil det ikke være første gang, at danske læger og sygeplejesker udstationeres under corona. I marts tog et mindre hold dansk sundhedspersonale til Slovakiet for at assistere på hårdt pressede hospitaler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk