Symbol med blottet bryst inddrages i fransk burkini-debat

En historiker kalder premierminister Manuel Valls' brug af Marianne som feministisk symbol "idiotisk. "

Symbolet på den franske republik, Marianne, ses her i den sydfranske by Nice. REUTERS/Eric Gaillard (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Den franske premierminister, Manuel Valls, har vakt harme ved at inddrage symbolet på den franske republik, Marianne, i det verserende opgør om forbud mod de såkaldte burkinier.

Marianne er opstillet mange steder i Frankrig og har en æresplads på rådhuse og i retsbygninger. Figuren, som symboliserer "Republikkens Triumf", er som bronzeskulptur opstillet på Place de la Nation i Paris.

Ifølge premierministeren taler symbolet for et forbud mod den muslimske beklædningsdel, skriver nyhedsbureauet dpa.

- Hendes bryster er blottede, fordi hun nærer folket. Hun bærer ikke et slør, fordi hun er fri, siger Manuel Valls i en udtalelse, som er blevet kritiseret ikke mindst fra den politiske venstrefløj.

Historiker: "Idiotisk" sammenligning

Hans kritikere siger ifølge BBC, at Manuel Valls har spillet på racekortet forud for næste års præsidentvalg.

En historiker siger, at premierministerens brug af Marianne som et feministisk symbol er "idiotisk."

Mathilde Larrere, som er en ekspert i Den Franske Revolution, siger, at Marianne er en allegori, og at anvendelsen af hendes nøgne bryster kun er en "kunstnerisk kode", som ikke har noget at gøre med femininitet.

Stopper ikke debat

Manuel Valls støtter borgmestrene i de sydfranske badebyer, der har ønsket forbud mod burkinien, og understreger, at forvaltningsdomstolens nylige afgørelse om en ophævelse af et burkiniforbud ikke stopper den debat, der er sat i gang.

- Det er en grundlæggende debat, der kommer som følge af andre debatter, siger premierministeren.

For seks år siden var Frankrig det første europæiske land, der forbød fuld tildækning på offentlige steder. I forvejen var det muslimske tørklæde bandlyst fra skoler. Det skete allerede i 2004.

/ritzau/

Facebook
Twitter