Symbolsk sejr for Assad: Syriens hær generobrer oldtidsby

Generobringen er en symbolsk og en strategisk sejr for præsident Bashar al-Assad.

Røgen rejser sig over Palmyra, mens regeringsstyrker var ved at generobre byen fra Islamisk Stat de seneste dage. (Foto: SANA / HANDOUT © Scanpix)

Oldtidsbyen Palmyra kontrolleres igen af det syriske styre, som har generobret byen fra Islamisk Stat, oplyser en militærkilde til det franske nyhedsbureau AFP.

Syriske statsmedier bekræfter ifølge Reuters generobringen.

- Efter hårde kampe natten igennem har hæren fuld kontrol over Palmyra - både selve oldtidsbyen og nærliggende beboelseskvarterer, siger kilden.

Generobringen er både en symbolsk og en strategisk sejr for præsident Bashar al-Assads styre, som dermed har kontrol over et større ørkenområde og vejen helt til den irakiske grænse.

Fjerner bomber og miner

De militante fra Islamisk Stat er flygtet fra oasebyen, hvor de har været i knap et år. De har søgt tilflugt i byerne Sukhnah, Raqqa og Deir Ezzor.

Minører er ifølge militærkilden i gang med at fjerne adskillige bomber og miner, som den ekstremistiske gruppe har placeret i oldtidsbyen.

Det sendte chokbølger gennem det internationale samfund, da Islamisk Stat i maj 2015 fik kontrol over den historiske by og begyndte at ødelægge uerstattelige kulturværdier.

Den militante gruppe har ifølge syriske myndigheder blandt andet sprængt tre gravtårne, som er næsten 2000 år gamle, i luften.

Men nylige tv-optagelser fra udkanten af Palmyra har vist, at flere af byens strukturer og berømte søjlegange fortsat står. Der er endnu ikke overblik over omfanget af de skader, som ekstremisterne har forvoldt.

FN har betegnet ødelæggelserne af blandt andet templer i Palmyra som en krigsforbrydelse.

/ritzau/AFP

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1148875435162979

Facebook
Twitter